Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

App larmar när bipolära går in i manisk period

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) i Göteborg pågår ett innovationsarbete som ska ta fram en mobilapp för personer med bipolär diagnos.  Tanken är att appen ska fånga upp tidiga varningstecken innan personen går in i en manisk fas.

Den digitala appen kallas Moodmapper och utvecklas av en grupp personer vid SU/Östra. Bland annat psykolog, specialistläkare inom psykiatri, AT-läkare och underläkare ingår i gruppen. Genom att mäta värden i mobilen som till exempel skärmtid, rörelser och kommunikation ska appen kunna ”larma” om en person med bipolär diagnos är på väg in i en manisk fas. Projektgruppen har fått pengar Innovationsfonden för att utveckla lösningen. 

– En väldigt bra idé och allt tyder på att den funkar. Problemet är att det här är så komplicerade data att vi måste ha med oss experter på maskininlärning, så nu försöker vi hitta medel för att inkludera högskolan i Skövde, säger Steinn Steingrimsson när appen uppmärksammades av Framtidens Karriär - Läkare.

Projektet har fått finansiering från Innovationsfonden 2017 och 2018.

Senast uppdaterad: 2018-06-26 11:11