Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Innovation och teknik, legitimerade vårdyrken 2023 –  2024

Vill du delta i utvecklingen av framtidens hälso- och sjukvård? Nu finns det en ettårig utbildning i innovation och teknik som riktar sig till dig som är i ett legitimerat vårdyrke på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Förutom engagemang för att förändra vården genom innovation och teknik behöver du ha minst två års klinisk erfarenhet. Är du läkare?

Följ länken

Programbeskrivning

Innovation som utgår från sjukvårdens behov är en nödvändighet för att möta de utmaningar som vårt samhälle står inför. Denna utbildning riktar sig till dig som arbetar inom legitimerade vårdyrken och som vill delta i utvecklingen av framtidens hälso- och sjukvård. Du kommer även att få  insikt i hur innovation drivs i samverkan mellan vården och externa parter, såsom näringslivet och akademin.

Vi förväntar oss att både du och din chef känner engagemang och målmedvetenhet, en nyfikenhet samt framför allt en vilja att utveckla och förändra den kliniska miljön på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I utbyte ger vi dig möjligheten att bredda din kompetens och dina färdigheter till att leda samt inspirera till förändring på din arbetsplats. Programmet kommer också att bidra till din personliga utveckling.

Syfte och mål

Syftet med programmet är att ge dig kunskaper och färdigheter i att driva innovation inom offentlig hälso- och sjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Du får verktyg och praktiskt användbar kunskap för att kunna påverka din kliniska vardag, där behoven blir styrande. Behov som genom innovationsarbetet kan resultera i implementerade medicintekniska innovationer, digitala lösningar, nya processer och tjänster. Tillsammans med det nätverk av professionella kontakter som du bygger under programmet kommer du efter genomgånget program att vara väl rustad att leda innovation.

Vid avslutat program har du fått praktiskt användbara kunskaper och färdigheter att skapa och leda innovation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Stor vikt läggs vid samverkan med andra professioner såväl som externa parter inom akademin och näringslivet. Genom programmet kommer du också att få en ökad teknisk kunskap och förståelse för teknikens möjligheter samt vad som krävs för lyckad utveckling och implementering.

Programupplägg

Programmet löper under ett år och tar i anspråk ungefär 20 % av arbetstiden, med variation över tid.

Du har din anställning på din verksamhet varifrån lön utbetalas under programtiden.

Utbildningsmoment sker i block om 3 - 5 arbetsdagar. Utbildningen löper under två terminer, med undervisningsfria perioder under juni-augusti samt över jul och nyår. Varje termin består av 4–5 undervisningsveckor. Inläsning inför schemalagda utbildningsmoment kan förekomma, tid för detta avsätts i programmet.

Kursveckor och moment

Planerade veckor för hösten 2023:

v.36, v.41, v.45 och v.50. Med reservation för ändringar i de senare veckorna.

Kursdagar för våren 2024 delges under programmets gång.

Utbildningen är upplevelsebaserad och kombinerar teoretiska föreläsningar med praktiska övningar, samt projektbaserat lärande i grupp.

Ämnesområden som berörs är bland annat innovationsledning, tjänstedesign, projektledning, förändringsledning och ledarskap. Ett flertal teknikområden kommer att beröras, såsom artificiell intelligens/maskininlärning och, programmering.

Kursledning

Kursledare:

Helena Andreasson, Specialistläkare Anestesi och Intensivvård
Innovationsledare, Innovationsplattformen VGR

Monique Danielsson, leg. Fysioterapeut.
Projektledare och innovationscoach, Innovationsplattformen VGR

Styrgrupp:

Susanne Dahlberg, Enhetschef, Innovationsplattformen

Karin Ahlberg, Professor, Inst. för vårdvetenskap och hälsa Göteborgs Universitet, Sjukhusledningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Britt-Marie Zaman, Utvecklingschef Medicinsk Information, Sahlgrenska Universitetssjukhuset 

Åsa Sand, Områdeschef område 3, Sahlgrenska Universitetssjukhuset 

Axel Wolf, Universitetslektor, FoUUI område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset 

Kursavgift:

Ingen kursavgift. Anmälan är bindande.

Ansökan:

Ansökan till programmet sker elektroniskt. En bekräftelse och en kopia på din inskickade ansökan skickas till din e-postadress.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och tidigare erfarenheter. Dessutom är din nyfikenhet, kreativitet och engagemang centralt vid vårt urval. Du ska tycka om att arbeta tillsammans med andra. Programmet utformas delvis av deltagarna och därför är det nödvändigt att du är flexibel och tar ansvar för ditt deltagande i programmet. I anmälningsformuläret skall rekommendation från din chef framgå.

Till ansökningsformuläret

Ansökningsperiod:

Den 13 mars – 1 maj

Du och din chef får besked om antagning under vecka 20.

Tänk på att meddela din schemaläggare redan när du söker programmet.

Frågor angående ansökan:

innovationteknik_lv@vgregion.se

Välkommen med din ansökan!

 


Senast uppdaterad: 2023-09-05 11:15