Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetsmiljösatsningen i Sveriges Radio

Arbetsmiljöl - människor i samspel på ett kontor

Arbetsmiljösatsningen i Västra Götalandsregionen har lyfts fram i Sveriges Radio P4 Göteborg ”Färre sjukskrivna är ett måste för att säkra välfärden”, säger Ingibjörg Jonsdottir, verksamhetschef på Institutet för stressmedicin i inslaget.

Inom regionen har sjukskrivningarna ökat, belastningen är tung och stressen tidvis hög. Ett sätt att jobba med de här problemen är ”Arbetsmiljösatsningen” där man aktivt arbetar för att motverka hög arbetsbelastning och höga sjuktal, vilket hitills har gett bra resultat.

15 miljoner kronor om årets har satts av till projektet som kallas Arbetmiljösatsningen som går ut på att hjälpa de hårdast drabbade att se över sin organisation och hitta vägar till en bättre arbetsmiljö.

En del av projektet har ägnats åt uppsökande verksamhet, och Sveriges Radio p4 talar med personal på Kungälvs sjukhus som är en av de verksamheter som blivit uppsökta.

Senare i inslaget berättar Ingibjörg Jonsdottir om de myter som omgärdar orsakerna till sjukskrivningar och som därmed gör de förebyggande arbetet mindre effektivt. Arbetsmiljön i välfärden är en ödesfråga säger hon i inslaget. Hon belyser också vikten av en perspektivförflyttning från att rusta individer till att främja organisationer och att stärka chefens förutsättningar. 

Lyssna till inslaget från Kungälvs sjukhus, 46 min i i programmet

Lyssna till inslaget med Ingibjörg Jonsdottir, 1 h 7 min in i programmet

Mer om Arbetsmiljösatsningen

 

 

 

Senast uppdaterad: 2019-12-05 14:00