Mäta och följa goda organisationer

Denna antologi från Arbetsmiljöverket sammanfattar resultatet från projektet positiva arbetsmiljöindikatorer. Tillsammans visar indikatorerna olika sätt att organisera arbetet som är väsentliga för anställda och företag/verksamheter.
- Förslaget till indikatorer syftar till att visa på olika sätt att organisera arbetet.
-
Det är möjligt att skapa goda organisationer i alla typer av verksamheter.
-
Hur arbetet organiseras påverkar utvecklingen för såväl de anställda som företagen.
-
Indikatorerna bör regelbundet samlas in, analyseras och redovisas.
Vilka är indikatorerna?
Förslaget presenterar indikatorer för att mäta och följa arbetsmiljön, med fokus på goda organisationer i arbetslivet. De indikatorer som föreslås ingå i goda organisationer utgår från tre s.k. kompositindikatorer, vilket betyder att de i sin tur består av flera delindikatorer.
- Delaktighet (medverkan i planering och uppföljning av arbetet, samt
flextid och arbetsrotation)
- Individuellt lärande (kompetensutveckling, utbildning och "on-the-job training")
- Strukturellt lärande (uppföljning, utvecklingssamtal, projektarbete och omvärldsbevakning)
- Förslaget innebär också indikatorer för numerisk flexibilitet, det vill säga tillfälliga anställningar, deltid, bemanningsföretag etc.
Effekter på de anställda
- Sannolikheten för fortsatt anställning ökar om många av de anställda har individuellt lärande och en hög grad av delaktighet i sitt arbete.
- Det är färre sjukskrivna om de anställda har en hög grad av delaktighet i sitt arbete.
- Det finns en tendens till det motsatta vid hög numerisk flexibilitet, det vill säga om en stor andel i företaget är tillfälliga anställningar, tenderar sannolikheten för sjukskrivning att öka.
- Löneutvecklingen för de anställda påverkas positivt av delaktighet och individuellt och strukturellt lärande, medan numerisk flexibilitet bidrar till en sämre löneutveckling.
- Möjligheten att kombinera arbete och familj för anställda ökar om organisationen är mer strukturellt lärande och har en väl utvecklad delaktighet i organisationen.
- Minskade könsskillnader i uttag av VAB-dagar gällde för såväl delaktighet, individuellt och strukturellt lärande och numerisk flexibilitet.
Effekter på produktiviteten
- Delaktighet samt individuellt och strukturellt lärande har en positiv effekt på produktiviteten.
-
Intern flexibilitet (hög andel tillfälligt anställda direkt i organisationen och hög andel deltidsanställda), bidrar till genomsnittligt lägre produktivitet.
-
Extern flexibilitet (en hög andel sysselsatta från bemanningsföretag och konsulter) bidrar positivt till produktiviteten.
Mäta och följa goda organisationer, Arbetsmiljöverket 2017