Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Personcentrerad e-hälsa vid psykisk ohälsa

Publicerad: Uppdaterad:
Kvinna som får stöd av läkare via Ipad, sittande i soffa

Interventionsgruppen erbjöds ett tillägg till sedvanlig vård i form av ett personcentrerat e-hälsa stöd. Resultatet visade att interventionen hade effekt på deltagarnas tilltro till sin egen förmåga, vilken var tydligast tre månader in i interventionen, men ingen effekt på sjukskrivning.

Denna studie ligger inom ramen för ett samarbete med Institutionen för vårdvetenskap och Hälsa, Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet.

Metod

Studien var en randomiserad kontrollerad studie där interventionsgruppen erbjöds ett tillägg till sedvanlig vård i form av ett personcentrerat e-hälsa stöd uppbyggt av telefonsamtal med dedikerad vårdpersonal och tillgång till en web-baserad portal med syfte att involvera patienten och dess nätverk i patientens vård. 

Resultat

Resultatet visade att interventionen hade effekt på deltagarnas tilltro till sin egen förmåga, vilken var tydligast tre månader in i interventionen, men ingen effekt på sjukskrivning. 

Läs mer här

Svensk sammanfattning samt länkar till artikeln och till PROMISE-studien finner du här.

Personcentrerad e-hälsa vid psykisk ohälsa - en interventionsstudie, 2022

Personcentrerad ehälsa vid psykisk ohälsa - studieprotokoll, 2020

PROMISE-studien

Publicerad: