Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktivitetsbaserat arbetssätt

Hur påverkar ett aktivitetsbaserat arbetssätt självskattad produktivitet samt upplevd hälsa och arbetstillfredsställelse? Detta är syftet i pågående interaktiv forskning  i samarbete med Västra Götalandsregionen och Chalmers. Här presenteras även annan forskning inom fältet, som forskare från ISM varit involverad i.

Under perioden 2018-2020 flyttade 2900 medarbetare in i Regionens hus i Skövde och Göteborg samt i ett kontorshus i Mölndal . Samtidigt infördes ett aktivitetsbaserat arbetssätt i de tre husen. ISM bedriver interaktiv forskning för att följa och stödja utvecklingsarbetet med nya kontorsmiljöer. Våren 2021 pågår även en scenariebaserad utveckling för att förbereda för "det nya normala" för kontor. Utifrån forskningsprojektet har ännu inga vetenskapliga artiklar publicerats, men här finner du annan forskning inom fältet, som forskare från ISM varit involverad i samt övriga rapporter inom området från ISM. 

Aktivitetsbaserat arbetssätt i Västra Götalandsregionen

Publicerat

Preferenser i aktivitetsbaserad miljö, 2020

Verktyg som bygger på forskning

Maral Babapour Chafi och Antonio Cobaleda Cordero har tagit fram och testat kvalitativa metoder för att undersöka medarbetarupplevelsen i flexibla kontor; Spatial Walkthroughs, Cardsorting & UX-curves. Metoderna kallas för ”cultural probes” och används som verktyg i intervjuer för att uppmuntra reflektion och fånga hur medarbetaren upplever kontorets utformning. Metoden är nu testad i fyra fallstudier, där ibland på Nya regionens hus i Skövde. Med hjälp av dem kommer man att kunna genomföra förbättringar i kontorsmiljön. Forskarna presenterade sin metodartikel på konferensen Transdisciplinary Workplace Research 2020.

Läs och lyssna

Sammanfattning av forskningsläget, aktivitetsbaserat kontor, 2020-12

Aktivitetsbaserat kontor efter Corona

Framtidens kontor – scenarios och strategier för kontoret post-pandemi, Webpresentation av Maral Babapour Chafi på Almedalsveckan 2021

Arbetsmiljöpris till ISM-forskare

När trender styr och forskning pågår. Tidskriften Bulletin nr 2, 2020. Sidan 8.

De platserna är populärast på kontoret, suntarbetsliv mars 2020

Här byter alla arbetsplats varje dag, Dagens Samhälle, februari 2020

Senast uppdaterad: 2021-09-22 13:12