Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

26 november

Magnus Lindwall, Göteborgs Universitet

Omgiven av pseudovetenskap inom hälsa och psykologi. Magnus Lindwall professor vid psykologiska institutionen på Göteborgs Universitet redde ut begreppen kring vad som är fakta/evidens och vad som bara är populära budskap som saknar täckning i vetenskapen, eller till och med är helt felaktiga.

Egna erfarenheter gör dig inte till expert

Vad är egentligen en "expert"? Egen erfarenhet är givetvis värdefullt, men räcker knappast att generalisera utifrån och som utgångspunkt för att yttra sig tvärsäkert om vad som är bäst för alla. Magnus Lindwall fick nätverksdeltagarna att skratta igenkännande vid jämförelser av olika situationer där vi aldrig skulle lämna kontrollen till någon som inte hade bästa kompetens, men när det gäller psykologi och hälsa, så verkar det fullt möjligt, funderade Magnus. 

Ju fler som läst desto sannare?

Magnus Lindwall använde en hel del av sin nätverksföreläsning till DISA-modellen som är utgångspunkt för en rad böcker som kategoriserar människor utifrån personligheter med olika färger. Populärt för att stärka kommunikationen i en arbetsgrupp, men har framställts som en "vetenskap" trots att det saknar täckning i modern beteendevetenskaplig forskning. 

Att allt fler läst böckerna gör det inte mera sant fastslog Magnus, som även ägnade sig åt forskningen kring mental träning, där det även där finns svagt stöd för dess effekter menade Magnus. Det behöver inte innebära att det saknar betydelse, men det saknar stöd i forskningen.

Här kan du ladda ned presentationen

Senast uppdaterad: 2018-11-27 13:53