Professorn har ordet

I ISM:s nyhetsbrev delar verksamhetschef Ingibjörg Jonsdottir på ett personligt sätt med sig av sina tankar och reflektioner kring aktuella ämnen inom området stress, hälsa och psykosocial arbetsmiljö. Vi samlar hennes tankar här.
Vi är säkert många som tänker hur fort det gick från pandemi till en känsla att den knappt har funnits. Men en sak är säker, vi har blivit mer medvetna om fenomenet sjuknärvaro, dvs att vistas på en arbetsplats fast man är sjuk. Vi pratar mycket om tillit och här handlar det om tilliten att var och en gör en rimlig bedömning att om de förkylningssymptom man har är av den graden att det finns anledning att stanna hemma. Det är alltid tacksamt med exakta mätningar och siffror där vi kan bedöma nivåer och skillnader men i detta fall är det nog mer passande att lita på vår upplevelse och omdöme. Det är helt enkelt så att ibland passar de metoderna bättre än exakta mätningar.
I många av de forskningsstudier som lyfts i detta nyhetsbrev framkommer vikten av denna typ av information. Att det visade sig vara minst lika viktigt att intervjua de som har deltagit i en intervention som att mäta sjukfrånvaro när man skall bedöma hur en arbetsplatsintervention har fungerat i praktiken. Och kunskapen om hur chefers arbetsmiljö påverkats av antalet medarbetare har tagits fram med hjälp av både kvantitativa analyser men viktiga delar har också tagits fram med hjälp av intervjuer och observationer. Just nu söker vi patienter med utmattning att delta i en intervjustudie där vi gärna vill fånga patienters upplevelser av den vård de har fått, något vi tycker är mycket viktigt!
Vid den här tiden på året känns det som det borde ha blivit lite varmare. Näsduksträdet har precis blommat i Botaniska trädgården, ett säkert tecken att sommaren är här. Jag passar på att önska er alla en riktig skön sommar oavsett vad ni gör och vart ni åker. Oavsett så är jag säker på att det blir lite mer rörelse för många jämfört med förra sommaren!