Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt nummer av Arbetslust nr 2 2022

Publicerad: Uppdaterad:
Omslagsbild tidningen Arbetslust nr 2 2022

I det senaste numret av Arbetslust kan du bland annat läsa om hur man inom VGR arbetar för att säkra kompetensförsörjningen inom olika yrkesgrupper, genom att ta vara på resultatet från avgångsenkäter.

Nya arbetssätt för medicinska sekreterare och för det helt nya sjukhuset som planeras på Högsbo, är andra teman.

Ökar farten att behålla sjuksköterskor och barnmorskor

Vilka åtgärder behövs för att klara av kompetensförsörjningen nu och framåt? I artikeln beskrivs pågående arbete, som bland annat bygger på analys av avgångsenkäten, som alla erbjuds att fylla i när de slutar. En analys som görs av Institutet för stressmedicin och även följer upp andra yrkesgrupper, för att analysera de viktigaste faktorerna som behöver åtgärdas för att kunna trygga framtida kompetensförsörjning. Det gäller att arbeta långsiktigt!

Högsbo närsjukhus blir något helt nytt

Om dryga året kan de första patienterna besöka Högsbo närsjukhus. Läs om förberedelsearbetet och vilka tankar som ligger bakom ett delvis nytt arbetssätt på detta nya sjukhus som  skall ersätta Frölunda specialistsjukhus, men bli större än så.

Spännande (?!) framtid för de medicinska sekreterarna

För att möta den förändrade yrkesroll som de medicinska sekreterarna kommer att ha i en mer digital miljö pågår nu ett omfattande utbildningsprogram, som tagits fram utifrån intervjuer kring vad som kan behövas i den nya yrkesrollen. Eventuella farhågor om att de medicinska sekreterarna inte behövs i framtiden är helt fel, enligt de tre ansvariga cheferna som intervjuas i artikeln. Tvärtom: de kommer att arbeta bredare och få fler intressanta arbetsuppgifter.

Läs även om:

  • Samtalet centralt om du vill förändra, Fredrik Bååthe, forskare på ISM, om hur man kan få till en mer hållbar vård för både patienter och medarbetare.
  • Tankar om att ta hand om sig själv och andra, Per Djurberg, HR-strateg som trivs med en hälsosam livsstil i ett brett perspektiv.
  • Vi är alla ansvariga. Läs om VGRs utbildning om diskriminering och reaktioner på denna.
  • På jobbet berättar om Dayan Gangaboda, som trivs med sin ViA-anställning, en slags introduktion i arbetslivet, på VGRs konferenscentrum i Göteborg och ser fram emot ett "vanligt" jobb så småningom.

Tipsa oss!

Du som arbetar inom Västra Götalandsregionen och vill tipsa om uppslag som inspirerar till hälsa och arbetsmiljö får gärna höra av er! 

annemarie.hultberg@vgregion.se Ansvarig utgivare

Här finns detta och tidigare nummer av Arbetslust

Publicerad:
Uppdaterad: