Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mantrat är återhämtning

vattendroppe som bildar cirklar på vattnet

Stress är inte farligt utan en del av livet. Det är när den höga stressbelastningen tar över alltmer som den kan leda till psykisk ohälsa och olika kroppsliga sjukdomar. Men det behövs återhämtning! Läs intervjun med Kristina Glise, överläkare och stressforskare på ISM, i ett samarbete med Hjärnfonden publicerat i Expressen.

Stressorer i arbetslivet

Arbetsgivaren har ett ansvar om stressbelastningen i arbetslivet är alltför hög. Det kan förutom hög arbetsbörda handla om relationer till sin arbetsledare eller chef. I vårdyrken är emotionell stress vanligt, om man upplever att man inte räcker till för patienternas behov eller krav och har problem med underbemanning. 

  • Ta ett samtal med din chef och få hjälp att prioritera
  • Det ger samtidigt en viktig signal om för hög arbetsbelastning

Men även privatlivet kan skapa stress

Ofta handlar det om relationer. Att ha ansvar för en kroniskt sjuk anhörig är oerhört belastande. Men det finns också ekonomisk stress, t.ex. pga inflation, energikris och höjda räntor. 

  • Försök analysera problemet och fundera över vad som går att åtgärda
  • Återhämtning behövs även i privatlivet

Att våga säga nej

Det handlar i grunden om struktur och att ta kontrollen över sitt eget liv. Om att prioritera och om att våga säga nej, avslutar Kristina Glise.

Läs hela intervjun här, För Hjärnfonden i Expressen

Stress - råd och behandling

ISM:s forskning om stressrelaterad ohälsa

Kristina Glise, forskare ISM


Senast uppdaterad: 2022-12-20 15:49