Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stresskola med 400 handledare

Två handledare framför en skärm med deltagare i utbildning.

Agneta Lindegård Andersson, ISM leder utbildningen tillsammans med Karolina Litzén, Primärvården Fyrbodal.

På internationella kvinnodagen lanserade Institutet för Stressmedicin en digital version av handledarutbildning för ” Stresskolan”. Sedan starten 2016 har 400 handledare utbildats och verkar nu inom primärvården i Västra Götalandsregionen.

Handledare inom primärvården

På dagens digitala utbildning deltog 20 blivande handledare. Sedan starten 2016 har ISM utbildat 400 fysioterapeuter, arbetsterapeuter, psykologer och kuratorer i konsten att leda stresshanteringskurser för patienter med stressrelaterad ohälsa på vårdcentraler och rehabenheter över hela regionen. "Lite stolta är vi allt", kommenterar Agneta Lindegård Andersson, som tillsammans med Karolina Litzén, Primärvården Fyrbodal, håller i utbildningarna. 

Syfte

Syftet med stresskolan är att på ett tidigt stadium fånga upp och behandla patienter som riskerar att drabbas av svårare stressrelaterad ohälsa, och på så sätt förhindrar utvecklingen av svårare stressrelaterade tillstånd t.ex. utmattningssyndrom.

Stresskola i primärvården

Utvärdering

En utvärdering för att följa upp implementeringen av stresskola i primärvården pågår inom ramen för forskningsprojektet "Behandling av UMS i primärvården" (TED), där man kartlägger vilken behandling patienter med utmattningssyndrom (UMS) får i primärvården samt utvärderar fyra insatser som ges inom ramen för primärvårdens ordinarie verksamhet, varav stresskolan är en av dessa. 

Behandling UMS i primärvården (TED)


Senast uppdaterad: 2022-03-09 08:57