Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Näsduksträdet

Näsduksträdet

Konferensens symbol är det kinesiska näsduksträdet (Davidia involucrata). Det kommer från Kina men är sällsynt där. Till Europa kom det genom växtsamlare i slutet av 1800-talet. Så småningom spreds det till både europeiska och amerikanska trädgårdar.  I Sverige är dock näsduksträdet inte alldeles lättodlat. Det tål knappast ett bistrare klimat än det i Göteborg. Vill man försöka sig på odling måste man välja en vindskyddad och varm plats med näringsrik och fuktighetshållande jord. Trädet får sitt säregna utseende genom att varje liten blomma omges av två olika stora vita stödblad. Det största kan bli upp till två decimeter. Ofta är blomningen rik och då ger de svävande stödbladen en illusion av vajande näsdukar på tork – eller jättelika svävande fjärilar. Näsduksträdet har ett känsligt rotsystem; det tål inte att trampas på. 

Också palliativ vård är ett område där man behöver vandra varsamt. Vi som professionella behöver förhålla oss ödmjukt och lyhört till de personer vi vårdar i livets kanske mest utsatta situation. Inte sällan behöver vi erbjuda en näsduk och vår närvaro och kompetens som stöd och tröst. Allt för att möjliggöra livet mitt i det svåra (fakta från Göteborgs botaniska trädgård).


Senast uppdaterad: 2021-04-15 08:48