Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bäveåns källor - en skogsvandring i upprinnelsen mot havet

Vandringsgäng till Bäveåns källor

Vi besöker några av de mer oländiga källsjöarna där resan mot havet börjar.

Herrestadsfjället norr om Uddevalla stad är till stora delar tätortsnära vildmark, även om stora delar är kulturskog. Det höga naturpartiet mellan Uddevalla och Munkedal genomkorsas av lokala vandringsleder och Bohusleden. Här finns ett antal stugor och vindskydd, och många små sjöar.

Bäveån genom Uddevalla börjar sitt lopp i några av dessa vatten. Från andra sjöar leder bäckarna och åarna ut mot Göta älv och Göteborg och ännu andra når havet via Örekilsälven i Munkedal. Deras namn minner om en spännande historia.

Mot havet är en fascinerande bok från 1968, av Bengt Nordlund. Han redovisar näst intill varenda liten pöl och bäckstråk i det omfattande och förgrenade avrinningsområdet. Han berättar om natur, kultur och samhällets framväxt. Vi hämtar inspiration till vår tur i boken.

Vi rör oss i tassemarkerna kring Krokevattnet och Vrångevattnet, med stopp vid okända små sjöar. Väglag och väder avgör slutligen hur vi går. Turen planeras till ca 8 km och ungefär 4 timmar inkl en eller två raster.

Turen är bitvis krävande, med inslag av vandring i helt obanad terräng, men den som är normalt van att gå i skog och mark har inga problem att hänga med.

Bra att veta

Turen är krävande, med inslag av vandring i helt obanad terräng. Passar ungdom +18 och vuxna

Kläder efter väderförhållandena gäller. Kängor eller stövlar rekommenderas allmänt på våra vandringar. Ta med egen fika för en eller två raster.

Tid

14 augusti kl.9-14

OBS! Vandringen är INSTÄLLD på grund av sjukdom.

Plats

Samlingsplats på Herrestadsfjället meddelas till anmälda vandrare via e-post/sms på lördag kväll.

Kostnad

50 kronor

Anmälan

Anmälan är obligatorisk för alla. Antalet platser är begränsat till 15. Medlemmar i Friluftsfrämjandet anmäler sig via Friluftsfrämjandets webbplats. Du som ännu inte är medlem - ta kontakt med dagens ledare för att följa med.

Till anmälan

Du kan bli medlem i Friluftsfrämjandet på Friluftsfrämjandets webb

Kontakt

Information - dagens ledare

Hans Rengman: 070 - 718 23 25.

Om VandraSöndag

Andra söndagen i varje månad tar vi en vandringstur på Herrestadsfjällets leder här i närheten – det blir en ”VandraSöndag” – öppet för alla.

Kända marker för en del, kanske inte för alla. Olika ledare skapar varierade turer på vägar, stigar och ibland i väglöst land. Turerna är mellan 5 och 15 km och tar ca 3-5 timmar.

Fritidskarta Herrestadsfjället finns att köpa på till exempel Bohusläns museum, om du vill hålla koll på var du är.

Arrangör

Friluftsfrämjandet