Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Elbåtar, elbilar, laddning, och solceller

Två energirådgivare Lysekil

Energi- och klimatrådgivarna berättar och svarar på frågor om elbåtar, elbilar, laddning, och solceller. Få råd om vad du kan göra hemma eller på företaget för att spara energi och pengar och hur du kan resa hållbart både på land och till sjöss!

Nära 100 000 tvåtaktsmotorer tuffar runt på våra vatten med så usel förbränning att en fjärdedel av bensinen rinner rakt ut i vattnet. I takt med att batterierna blir billigare kommer intresset för eldrivna båtar öka, framför allt om du har en båt för att glida fram i lite lägre farter. 

Elbåtarna är idag där elbilarna var för några år sedan, de är påkostade och relativt dyra i inköp men låga drift- och servicekostnader gör att de snart kan konkurrera med fossildrivna. Den framväxande elbåtsindustrin kan dra fördel av elbilsindustrins försprång, man behöver inte själv utveckla batterier, laddteknik och nya standarder utan kan använda samma teknik som elbilarna. 

De flesta elbåtar idag laddas på låg effekt över natten, ofta via vanligt eluttag eller via en laddbox, samma som elbilar. Snabbladdare är på gång längs kusten och ska koppla ihop sträckan Göteborg-Strömstad-Oslo med sex laddare med ca tjugo sjömil mellan platserna.

Snart kan vi uppleva stillheten i skärgården utan motorbuller och avgaser när vi sitter på en kobbe och njuter av utsikten.

Kom förbi och ställ dina frågor om elbåtar eller andra energirelaterade frågor.

Tid

8 augusti kl.11-16

Plats

Anderssons kaj, Lysekil