Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ett skepp kommer lastat - för ett renare hav

Toppsegelskonaren Kvartsita
Toppsegelskonaren Kvartsita

Toppsegelskonaren Kvartsita, Föreningen Strandstädarna, och Västkuststiftelsen besöker under Västerhavsveckan flera hamnar utmed västkusten. Ombord finns strandstädare, eldsjälar, forskare och andra som kan berätta om havet. På land bjuds samtidigt på mängder av andra aktiviteter.

Varje dag klockan 11.00 bjuds du på en guidning av Kvartsita, men du är givetvis välkommen att komma ombord även andra tider.

Hos Västkuststiftelsen kommer du bland annat kunna lära dig om marint skräp och få koll på hur appen ”Strandstädarkartan” fungerar. För de allra minsta har de också med sig pyssellådor med plastskräp som man kan låna en stund för att bygga spännande kreationer. För dig som är sugen på att vandra i närområdet kommer det även finnas foldrar att hämta och möjlighet att ställa frågor om leder och naturreservat.

Under veckan kommer du även kunna hänga med på dagliga strandstädningar längs med västkusten! Turerna sker i Föreningen Strandstädarnas städbåt med samling vid Kvartsitas olika angöringsplatser under veckan. Samling sker klockan 12:45 med återkomst cirka klockan 15:45 respektive dag.

För att säkra en plats på städbåten måste du anmäla dig genom att boka en gratisbiljett senast klockan 18 dagen innan respektive städtur. Om en tur inte blir fullbokad kommer det finnas möjlighet till drop-in.

OBS! Kom ihåg att avanmäla dig om du får förhinder så att någon annan kan följa med i stället för dig.

Här hittar du mer information och gratisbiljetterna för respektive ort

För forskare ombord, se separat program:

Forskare ombord på Kvartsita

Tid och plats

6 augusti kl.11-16, Nya kajen, Fjällbacka

7 augusti kl. 11-16, Ångbåtspiren, turistinformationen, Kungshamn

8 augusti kl. 11-16, Anderssons kaj, Lysekil

9 augusti kl. 11-16, Ångbåtsbryggan, Käringön

10 augusti kl. 11-16, Södra hamnen vid Tjörns segelsällskap, Skärhamn

11 augusti kl. 11-16, Betongpiren vid gästhamnen, Stenungsund

12 augusti - Vid färjan, Marstrandsön