Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Out of Pacific

ostronskal och hammare

Skulpturer av ostronskal - uställning på Bohusläns museum.

Under västerhavsveckan visar inredningsarkitekt och formgivare Elisa Hedin skulpturer/reliefer av ostronskal på Bohusläns museum. Genom konstnärligt undersökande har Elisa Hedin experimenterat med ostronskalets materiella egenskaper och kommit fram till metoder att kalcinera skalen från kalciumkarbonat till kalciumoxid, som hon sedan utsätter för vatten och därefter gjuter och skulpterar med.

Konstverket Out of Pacific

Out of Pacific består av 12 stycken gjutna och bearbetade reliefer av ostronskal placerade i relation till varandra. Med en bakgrund inom arkitektur använder Elisa sina kunskaper om hantverkstekniker, material, komposition, konstruktion och färgsättning i sitt konstnärliga utforskande av materialet. Färgerna i arbetet är tillverkade av råmaterial som stenar, kol, ostronskal och jord som hon hittat under arbetets gång, fördelat efter färg och mortlat till pigment.   

Konstverken är en del ur ett mer omfattande projekt där hon tar del av Åsa Strand och Ane Timenes forskning om Stillahavs ostronet Crassostrea Gigas (i folkmun, det japanska jätteostronet). Den “nya” individen är klassad som invasiv art och forskarna undersöker hur beståndet kan hållas under kontroll,  hur gallring av arten kan genomföras samt om den snabbväxande arten kan användas som resurs istället för att slängas.

Ostronskal består till ca 98% av kalciumkarbonat och har historiskt sett använts inom tillverkning av exempelvis kalkfärg, puts, murbruk och cement.

Ostranskalen som Elisa kalcinerat under projektet består till cirka 50% av Ostrea edulis från Grebbestad, 30 % av Crassostrea Gigas plockade längst kusten i Bohuslän och 20 % av Fine de Clair (Crassostrea Gigas) insamlade från restauranger i Stockholm.


Tid

onsdag 9 augusti - söndag 20 augusti kl 10-16

Vernissage onsdag 9 augusti kl.15.00 Konstnären Elisa Hedin inviger utställningen och berättar om konstverket.

Plats

Inne på Bohusläns Museum, Museigatan 1, Uddevalla