Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Populärvetenskaplig föreläsning - Fallet med de försvunna blåmusslorna

Efter massdöd av blåmusslor i Koljöfjorden 2007 spolades stora mängder tomma skal upp på land.
Fotograf: Inger Forsberg

Under senare år har frånvaron av blåmusslor på västkusten blivit påtaglig. Bodil Hernroth från Högskolan i Kristianstad föreläser om fallet med de försvunna blåmusslorna.

Minskningen av blåmusslor har även uppmärksammats av allmänheten och barn har svårt att hitta musslor till krabbmete. Många strandnära klippor och skär som förr var täckta av musselskal har istället rikligt med skal från stillahavsostron. Måsfåglar har tvingats ändra sin föda från musslor till ostron. Ingen vet riktigt varför det ser ut så här, men forskarna har sina teorier. Ökad nederbörd och därmed ökad avrinning från land med brunfärgning av havsvattnet kan vara en orsak. Extremväder med kyla eller hetta kan vid lågvatten skapa stor stress för blåmusslorna. Konkurrens från stillahavsostron kan hämma blåmusslan. Även ökande antal rovdjur, till exempel strandkrabba och ejder, liksom infektionssjukdomar av olika slag kan förklara minskningen. Troligt är att blåmusslor utsatts för flera stressfaktorer samtidigt och därmed fått sämre kondition.

Bodil Hernroth är senior professor i biomedicinsk laboratorievetenskap vid Högskolan i Kristianstad. Hon intresserar sig för hur det nedärvda immunförsvaret fungerar och studerar detta i marina ryggradslösa djur. Bodil är studerar också vilken roll havet har som reservoar för sjukdomsalstrande mikroorganismer. Tillsammans med Susanne Baden och Odd Lindahl har Bodil Hernroth skrivit artikeln Declining Populations of Mytilus spp. in North Atlantic Coastal Waters – A Swedish Perspective, publicerad 2021.

Tid

11 augusti kl. 18-18:45

Plats

Hörsalen, Tjärnö marina laboratorium

Fri entré

Arrangör

Tjärnö marina laboratorium