Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Teater Spera - Scenkonst möter vetenskap

illustration

Teater Spera på Bohusläns museum är tyvärr INSTÄLLD:

Scenkonst möter vetenskap
I tider av samhörighet hör jag havet inom mig

Vad händer när scenkonst och vetenskap möts?
Kan vi skapa en föreställning utifrån forskning?

Föreställningen tar avstamp i det faktum att havets salter återfinns i människokroppen och är en del av livet, från det att fostret befinner sig i livmodern. Hur påverkar havets salter människans första minuter och hur är det sammanlänkat med våra sinnen? 

En scenkonst föreställning om vår relation till havet.
Vilken betydelse har människans avtryck på havets existens, när havet är jordens lunga?

Innan föreställningen presenteras föredrag som anknyter till de ämnen som föreställningen behandlar. Föreställningen följs av ett samtal mellan Teater Spera och forskare.

Om projektet

Vad händer när vetenskapens solida, fasta värden möter scenkonstens mjuka, mer rörliga? Vad kan uppstå i mötet mellan scenkonst och vetenskap? Det utforskar den fria teatergruppen Teater Spera i sitt pågående projekt ”Scenkonst möter vetenskap”. I projektet utgår de från ”havet” som tematik med syftet att bredda deltagandet i kulturen och samtidigt tillgängliggöra vetenskap.

Under hösten 2022 har Teater Speras scenkonstnärer Frida Brandt och Sandra Saied samarbetat med Fredrik Höök, professor i nano- och biofysik på Chalmers tekniska högskola. Inom ramen för projektet ”Scenkonst möter vetenskap” har teatergruppen låtit vetenskap genomsyra valet av medier, språk och rum i scenkonstverket. Projektet stöds av Kulturrådet, Chalmers tekniska högskola, KulturUngdom och Studieförbundet vuxenskolan. 

Om Teater Spera

Teater Spera är en fri teatergrupp som är baserad på Tjörn. Gruppen har funnits sedan 2012 och dess fokus är att skapa nyskapande scenkonstverk med kropp, röst och text som växer ur process och koncept. Teatergruppen har tidigare bland annat skapat föreställningarna “Tal till nationen”, ”Nya blickar/Kropp” och "Sammanflätade element”.

Tid och plats

onsdag 9 augusti, Bohusläns museum, Uddevalla