Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Segla med Ilse

segelbåten Ilse

Följ med på en segeltur med kulturminnesmärkta Ilse.

Den legendariska lotsbåten Ilse som var tjänstebåt på Väderöarna i hela 50 år, 1908 till 1958, har restaurerats till i stort sett ursprungligt skick. Ilse är en gaffelriggad Koster, 10,5 meter lång, med klyvare och toppsegel. Ursprungligen var hon en seglande båt, men fick tändkulemotor 1924 och är nu en modern dieselmotor för att hon skall vara mer lätthanterad.

På ett ställe som Väderöarna var det viktigt att ha bra båtar för att klara arbete och fiske i öppet hav, med stark strömsättning och grov sjögång. Ilse var från första dagen mycket omtyckt och lotsarna berömde alltid hennes segelegenskaper och hon skötte sig väl vid dramatiska aktioner i storm, såväl som vid normala vardagsrutinerna.

K-märkningen av Ilse beviljades av statens maritima museer år 2007. Beslutet motiverades med att dokumentationsmaterialet är gott och fartyget historiska egenskaper har potential att förmedla både personhistoria, tekniskhistoria och samhällshistoria.

Ilse har sin hamnplats vid den före detta konservfabriken i Fjällbacka

Tid

6 augusti, 2 gånger

7 augusti, 2 gånger

Kostnad

200 kronor per person. Turerna bokas via Turistinformationen

Mer information

http://ilse.se