Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sound of the elements

iransk harpa

”Sound of the elements” är ett offentlig och kollektiv konstprojekt där deltagarna med hjälp av de två artisterna får möjlighet att skapa en skulptur, ett cirka 2,5 meter högt instrument med marint skräp tillsammans på stranden vid havet. Skulpturen är en gravid harpa vars stora mage är full av marint skräp och plaster och där vinden spelar jordens musik.

Plastskräp finns i dag över allt på jorden och mikroplaster har hittats på såväl Mount Everest som nere i havsdjupen. Fåglar, fiskar, djur och människor får i sig små plastpartiklar via plastskräp, mat, dricksvatten eller luft. I haven flyter det runt mer än 150 miljoner ton plast och varje år ökar mängden plast med mellan 5 och 13 miljoner ton.

Konstnärerna Maryam Javidmehr och Seifollah Shokri vill uppmärksamma problemen med plast och skräp i havet och dess påverkan på allt liv. De utgår från havet och vattenlivet i sina verk och under Västerhavsveckan genomför de ett konstnärligt pedagogiskt projekt där olika uttryck och material möts. 

Genom att tillsammans med allmänheten skapa skulpturen/instrumentet fyllt med marint skräp, vill de väcka intresse, tankar och reflektioner kring olika frågor som rör miljö, havets liv och relationen mellan människan och naturen.

Genom konst och kreativitet skapas medvetenhet kring kommunikation och miljö utifrån barn och ungas perspektiv. Det internationella projektet leder till musikalisk interkulturell dialog som berikar barnens kunskap om musik och miljö över kulturella gränser. 

Redan den 6 augusti kan du träffa Maryam och Shapur i Fjällbacka ombord på T/S Kvartsita. Kom och hör dem berätta om sitt projekt, om enagemanget för interkultur och miljö och pröva den vindspelande harpan från Iran.

Om konstnärerna

Maryam Javidmehr är musiker, skulptör. Hon är född i Iran och kom till Sverige 2013. Återkommande teman i Maryams konstnärskap är ojämlikhet, mänskliga rättigheter, miljö, kommunikation samt interkulturell dialog. Hennes konst strävar efter att skapa samspel och kommunikation mellan människor över kulturella gränser. Maryam använder sig gärna av traditionella material och skulpturtekniker för att ge uttryck åt samtida teman, hon bedriver även pedagogiskt arbete och har mångårig erfarenhet av undervisning i musik och skulptur.

www.javidmehrart.com


Seifollah Shokri Iranske instrumentmakaren och musikforskaren. Han forskar kring och återupplivar urgamla musikinstrument. Han samarbetar med forskningsinstitutioner och kulturarvorganisationer i Iran och har unik kunskap om iransk och västerländsk musik och musikinstrument. Hans konst strävar efter att skapa samspel och kommunikation mellan människor över kulturellagränser.

www.shokriworkshop.com

Tid

Torsdag 11 augusti är det vernissage kl 11-16. Sedan står skulpturen kvar i cirka 3 månader.

Plats

Askimsbadet, Göteborg

Arrangörer

Konstnärerna Maryam Javidmehr och Seifollah Shokri. Projektet genomförs i samarbete med Vladimir Stoces, skulptör från KKV(https://stoces.com/about-2/ ), Shapoor Akbari och Park och Naturförvaltningen.