Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Testa ditt klimatavtryck

modell klimatavtryck

Senast 2050 ska vi alla leva inom gränserna för en planet. Men redan 2030 ska vi ha gjort stora förändringar i rätt riktning. Vill du veta hur stora växthusgasutsläpp din livsstil orsakar? Testa dig själv i WWF:s och SEI:s klimatkalkylator – genom att svara på frågor om ditt hushålls boende, resande, matvanor och shopping får du snabbt koll på din miljöpåverkan och vad du kan göra för att minska den.

Kommunens miljö- och klimatstrateg finns på plats och guidar dig genom testet. Många blir väldigt förvånade när de får se sitt resultat. Idag lever varje svensk genomsnittsinvånare på ca 4 jordklot – en hög siffra jämfört med människor i fattiga och sårbara länder och regioner. Globalt lever genomsnittsinvånaren på 1,75 jordklot.

Dina val i vardagen spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Att äta mer vegetariskt, resa mer kollektivt, cykla mer och välja miljömärkt el i hemmet är enkla saker du kan göra för att minska utsläppen. Börja med en klimatsmart vana i taget – det behöver inte vara så svårt! 

En vanlig orsak till att du ”lever på många jordklot” kan bero på flygresor. Då drar fotavtrycket snabbt iväg. Andra orsaker är hög konsumtion av kött, mat och livsmedel överlag.

I takt med att hela samhället ställer om blir det lättare för enskilda att minska sina utsläpp. Om du börjar ändra dina vanor nu så kan du förhoppningsvis närma dig målet stegvis utan att det känns som allt för svårt eller inskränkande på dina vardagsrutiner.

Eftersom kommunens miljö- och klimatstrateg finns på plats kan du även passa på att ställa frågor om hur kommunen jobbar med klimatfrågor. Välkommen!

Tid

8 augusti kl.11-16

Plats

Anderssons kaj, Lysekil