Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nätverk för lärande

Nätverk för lärande ska underlätta och möjliggöra erfarenhets- och kunskapsutbyte och ge stöd till dem i Västra Götalandsregionen (VGR) som arbetar med lärande i olika roller.

Varför ett nätverk för lärande?

Det övergripande syftet med nätverket är att VGR ska kunna erbjuda lärsituationer av högsta kvalitet. Nätverket erbjuder ett sammanhang för erfarenhets- och kunskapsutbyte och stöd till oss som arbetar med lärande i olika roller. VGR är en stor region med många spännande verksamheter vilket ger goda förutsättningar till att lära av varandra. Vårt mål är att träffas både fysiskt och digitalt, beroende på upplägg och innehåll mm. Ibland ges möjlighet till dialog och erfarenhetsutbyte och ibland blir det ren föreläsningsform för att kunna nå ut till en större målgrupp.

Nätverksträffar

Nätverksträffarna arrangeras 3-4 gånger per år. Varje träff har ett eget tema. Kommande träffar planeras efter hand och i dialog med nätverket.

Träffar våren 2022

  • 31 mars Att skapa tillgängliga utbildningar 
  • 6 april Att skapa tillgängliga utbildningar 

Nätbaserat lärande är här för att stanna och det är viktigt att våra utbildningar i VGR är tillgängliga för alla. För att detta ska vara möjligt måste både de system vi använder och det som publiceras i form av utbildningsinnehåll uppfylla de krav som finns inom området. Det innebär också att vi som utbildare måste veta hur vi skapar tillgängligt innehåll i våra utbildningar.

Uttrycket ”Nödvändigt för några, bra för alla” är vår utgångspunkt och vi vill mot bakgrund av detta bjuda in till nätverksträff där vi diskuterar digital tillgänglighet och vad det betyder för oss när vi skapar utbildningar i VGR. Vi måste alla förhålla oss till lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen) vid produktion av utbildningsmaterial. Vad kan du göra för att tillgänglighetsanpassa dina utbildningar? Vad är WCAG? Vad finns det för olika hjälpmedel? Vad ska du tänka på när du producerar i Lärportalen? Vi diskuterar tillsammans och kommer med konkreta tips som uppfyller lagkraven och utgår från VGR:s pedagogiska grundprinciper.

Detta kan vara första steget för dig att komma igång med att tillgänglighetsanpassa ditt utbildningsmaterial.

Inga förkunskaper krävs. 
Träffen genomförs digitalt i Teams och du anmäler dig i Lärportalen.

Anmäl dig via länken nedan. Du kommer då att behöva logga in i Lärportalen och söka på utbildningens namn (Att skapa tillgängliga utbildningar - Nätverk för lärande)

Anmälan 31 mars 13.00-15.30

Anmälan 6 april 09.30-12.00

Välkommen!

Diskussionsforum på Yammer - Nätverk för lärande

I vår Yammer-grupp kan vi tipsa varandra om intressanta artiklar, projekt, konferenser samt ställa frågor och be om hjälp. Rätt använt kan forumet bidra till både personlig och organisatorisk utveckling. Ju fler som lägger in goda exempel, ställer och svarar på frågor och är engagerade i gruppen desto mer aktiv och levande blir nätverket. Tveka alltså inte att använda den! VGR Akademin administrerar gruppen men det är ni som deltagare som tillsammans med oss skapar innehållet.

Yammer - Nätverk för lärande, nås enbart av dig med tillgång till VGR:s Yammer

Har du tips, frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig till oss på VGR Akademin.

Anna Gullstrand

Pedagog

Patric Nordenmarker

Pedagog
Senast uppdaterad: 2022-03-16 14:06