Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Film

Film är ett effektivt och bra sätt att kommunicera och skapa interaktion via nätet. Det fungerar utmärkt att använda film oavsett om det handlar om enklare instruktioner eller mer komplexa sammanhang. Om film används för att förändra beteenden eller skapa djupare förståelse för olika frågor behövs god planering. Då kan en känsla av närvaro skapas och även den motivation hos deltagaren som behövs för att förändringen ska bli bestående.

För enkel produktion av film går det utmärkt att använda en telefon med inbyggd kamera. Använd stativ och vänd telefonen horisontellt (liggande) så att filmfönstret blir så stort som möjligt. Tänk också på att spela in kortare klipp eftersom det inbyggda minnet i telefonen snabbt kan bli fullt. Det kan också ta lång tid att ladda upp längre klipp till datorn för fortsatt bearbetning.

Fler tips:

  • En extern mikrofon ger bättre ljud.
  • Dagsljus är bäst, men undvik att filma i motljus.
  • Använd ett stativ.
  • Filma gärna via en app för att minska risken för fel på synkronisering av bild och ljud vid import till filmredigeringsprogram på dator.
  • Skriv eller rita ett enkelt manus så att du vet vad du vill förmedla med inspelningen.
  • Om du spelar in dig själv – öva! Är du van att stå och prata inför en grupp kan det till en början kännas konstigt att spela in sig själv utan att ha någon att prata till – men ge inte upp!
  • Att använda datorns inbyggda webbkamera är också ett bra och enkelt alternativ. Hur den kan användas beror på datorns fabrikat och de program som finns installerade.
  • För fler tekniska möjligheter när du spelar in film är det bäst att använda en professionell filmkamera eller en systemkamera med inbyggd filmfunktion.
  • Det finns många olika format som film kan sparas i – ett bra val är .mp4 (MPEG-4 video). Detta format fungerar oavsett vilken dator, webbläsare, surfplatta eller telefon som används.
  • Tänk på tillgängligheten och gör undertexter till dina filmer. Riktlinjer för textad video - Webbhandbok VGR (vgregion.se)

Praktiska tips när du ska synas i bild

För dig som använder Västra Götalandsregionens IT-verktyg

Tänk på att det ofta behövs en dator med 64-bitars operativsystem för att kunna arbeta effektivt med filmredigering. Detta är inte en standarddator inom VGR utan en tilläggsbeställning. Kontakta VGR IT eller din IT-ansvarig för att få information om vad som gäller för respektive förvaltning, bolag eller enhet. Det kan också finnas olika rutiner för installation av program och vilka program som erbjuds.

Inom Västra Götalandsregionen finns flera olika programvaror som passar för film och redigering. Här presenteras ett urval.

Powerpoint

Ett enkelt sätt att skapa en film är att utgå från ett bildspel i PowerPoint. Du kan till exempel spela in en föreläsning genom att lägga till ljud. Tänk på att använda ett headset eller en extern mikrofon för bästa ljud. Spara presentationen i filformatet "MPEG-4 video" (.mp4). Det kan ta lång tid för datorn att konvertera till (spara som) video, särskilt om du har en standarddator i VGR:s utbud. Dela därför gärna upp ditt bildspel i mindre delar. Detta är också bra av pedagogiska skäl när du ska publicera filmen i en digital lärmiljö.

Det är skillnad på att skapa ett bildspel som ska fungera fristående på webben jämfört med i en situation där föreläsaren har direktkontakt med deltagarna under presentationen.

Anpassa bildspel för inspelning

Camtasia

Camtasia är ett mer avancerat program som kan användas till filmredigering och skärminspelningar. Det finns också möjlighet att spela in ljud samt skapa interaktivt material i form av quiz. Detta kan sedan packas samman och publiceras i format som SCORM och HTML5. Då kan man få en mer interaktiv utbildning som går att använda i lärplattform och på hemsida. Det är även möjligt att publicera i format som .mp4 för film och .mp3 för ljud om filerna ska publiceras separat.

Adobe Premiere Elements

Standardprogram för filmredigering som passar för nybörjaren.

Adobe Premiere Pro

Program för filmredigering på expertnivå. Programmet kräver fördjupade kunskaper för att kunna utnyttja alla funktioner som finns.

Adobe After Effects

Program för visuella effekter och rörlig grafik.

Adobe Creative Cloud

Programsvit för komplett mediehantering. Innehåller alla Adobes produkter.

OneNote i kombination med Powerpoint

Öppna en anteckningsbok i OneNote och spela in ett klipp via webbkameran. Det sparas automatiskt på aktuell sida i anteckningsboken i ett format som heter wmv. Högerklicka på klippet och kopiera. Öppna Powerpoint och klistra in klippet på valfri sida. Gör i ordning presentationen med det innehåll den ska ha i övrigt. Välj ”spara som” och välj filformatet ”MPEG-4 video”. Det kan ta en stund att spara men när det är klart har du ett klipp som man kan titta på oavsett om man tittar från dator, telefon eller surfplatta. Observera att Powerpoint inte är något filmredigeringsprogram.

Skype

Du kan spela in ett Skypemöte som sedan automatiskt sparas på H: (din personliga lagringsyta i VGR) i formatet .mp4. Det kan vara värdefullt att spela in möten med flera deltagare men det går också utmärkt att starta webbkameran och spela in sig själv. När .mp4-filen väl har hamnat på din H: kan den redigeras i ett separat redigeringsprogram och publiceras efter behov.

Dela film

Film är en bärande del i många nätbaserade utbildningar. För att smidigt kunna hantera filmerna när de är producerade behövs en anpassad lagringsyta att publicera dem på. En sådan publiceringsyta brukar kallas streamingserver eller lösning för strömmande media. Det finns olika typer av streamingservrar – en del är kommersiella och gratis att använda medan andra är upphandlade och tillgängliga för anställd personal som omfattas av avtalet. Gemensamt för alla streamingservrar är att de är molntjänster som gör det möjligt för mottagaren att spela upp ljud- och filmfiler utan att dessa behöver laddas ner på den egna enheten.

Som anställd i Västra Götalandsregionen uppmanas du att använda Vimeo om du vill publicera film på externa webben. Om målgruppen finns på Intranätet ska istället Microsoft Stream användas. Stream är en del av Office 365.

Mer om Vimeo och Stream, nås enbart av dig med tillgång till VGR:s intranät

Senast uppdaterad: 2021-02-09 09:50