Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Interaktiv utbildning

Det kan finnas tillfällen då det av pedagogiska skäl behövs ett program för att skapa interaktivt innehåll i en nätbaserad utbildning. Exempel på sådana författarverktyg är Articulate Storyline och Lectora. Vissa leverantörer erbjuder också enklare författarverktyg som ingår i deras lärplattformar eller som kan erbjudas separat.

När behövs ett författarverktyg?

Om du exempelvis vill bygga in interaktiva lösningar i en nätbaserad utbildning behövs ett författarverktyg. Du kan då till exempel ge användaren möjlighet att klicka på olika bilder och få olika svar beroende på vilken bild användaren väljer. Du kan också individanpassa utbildningen utifrån hur användaren svarar på olika frågor, eller bygga in olika typer av simuleringar och tester.

Vanliga publiceringsformat för interaktiva utbildningar är SCORM och HTML5. Platsen för ett så kallat SCORM-paket brukar vara en lärplattform. Då kan SCORM-paketet också hålla ordning på och leverera resultat och statistik om deltagarna till lärplattformen. Om formatet HTML5 används kan inte lika mycket avancerad interaktivitet byggas in i utbildningen. Däremot får man ett format som fungerar oavsett om användaren använder en dator eller en handhållen enhet för att ta del av utbildningen. Ett HTML5-paket kan publiceras antingen i en lärplattform eller på en vanlig webbsida.

För dig som använder Västra Götalandsregionens IT-verktyg

Tänk på att det ofta behövs en dator med 64-bitars operativsystem för att kunna arbeta effektivt med digital produktion. Detta är inte en standarddator inom VGR utan en tilläggsbeställning. Kontakta VGR IT eller IT-ansvarig för att få information om vad som gäller för respektive förvaltning, bolag eller enhet. Det kan också finnas olika rutiner för installation av program och vilka program som erbjuds.

Inom Västra Götalandsregionen finns flera olika programvaror som passar för att skapa interaktiva utbildningar.

Articulate Storyline

Articulate Storyline är ett avancerat författarverktyg som bland annat innehåller inbyggda mallar med möjlighet att skapa egna. Programmet innehåller ett testverktyg med 20 olika frågetyper (bland annat flervalsfrågor, rätt eller fel, fritext, dra-o-släpp, hitta i bild) och möjlighet att ladda in frågor från mallar.

Camtasia

Camtasia är ett avancerat program som kan användas till ljudinspelning och ljudredigering men även till filmredigering och skärminspelningar. Det finns också möjlighet att skapa interaktivt material i form av quizar. Innehållet kan sedan packas samman och publiceras i format som SCORM och HTML5. Då kan man få en mer interaktiv utbildning som går att använda i lärplattform och på hemsida. Det är även möjligt att publicera i format som .mp4 för film och .mp3 för ljud om filerna ska publiceras separat.

Senast uppdaterad: 2019-10-30 11:00