Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Interaktion vid fysiska träffar

För att skapa goda lärmiljöer kombinerar utbildaren ofta olika digitala pedagogiska verktyg. Om ett verktyg för interaktion används kan utbildaren öka engagemanget från deltagarna och därmed skapa motivation och bättre förutsättningar för lärande.

Om utbildningen är helt nätbaserad kan en lärplattform i kombination med ett nätmötesverktyg innehålla alla de funktioner som behövs. En utbildning som innehåller en eller flera fysiska träffar kan kompletteras med ett verktyg för interaktion. 

Exempel på aktiviteter som ett verktyg för interaktion kan användas till är:

  • Skapa ett inledande quiz med kunskapsfrågor som deltagarna får besvara. Vid dagens slut genomförs samma quiz och deltagarna kan själva reflektera över det egna lärandet. Det blir också ett kvitto på utbildarens förmåga att genomföra det som utlovats.
  • Skapa en enkät och låt deltagarna besvara denna. Resultatet kan bli en del av träffens innehåll och utgångspunkt för dialog och diskussion.
  • Ge deltagarna möjlighet att rösta fram de ämnen och frågor som de helst vill ägna den fysiska träffen åt. Det skapar engagemang och intresse om deltagarna kan vara med och påverka utformning och innehåll. Glöm inte bort att på något sätt göra det material som inte diskuterades tillgängligt – det är viktigt för dem som inte fick sina val tillgodosedda.
  • Utbildaren kan också använda ett verktyg för interaktion för att snabbt utvärdera den fysiska träffen. Om man väljer ett verktyg som kan låta deltagarnas formuleringar skapa ett så kallat word-cloud kan det bli väldigt effektfullt då detta växer fram på en stor skärm i lokalen samtidigt som alla skriver. De ord och formuleringar som används mest kommer att presenteras med störst text och det blir tydligt vad deltagarnas upplevelse av träffen är.

För dig som använder Västra Götalandsregionens it-verktyg

VGR Möten

Västra Götalandsregionen har genom appen ”VGR Möten” möjlighet att skapa digitala lösningar anpassade för olika typer av fysiska träffar. Det går att presentera innehåll i form av dokument, presentationer och filmklipp samtidigt som det går att skapa interaktion genom exempelvis dialogfrågor och omröstningar och quiz.

Mer om appen VGR Möten, nås enbart av dig med tillgång till VGR:s intranät

Senast uppdaterad: 2021-12-07 13:41