Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Psykologassistent

Information om psykologassistent i Västra Götalandsregionen (VGR).

I Sveriges Psykologförbundets skrift "Anställning som psykologassistent" går det att läsa:

"För den arbetsgivare som anställer psykologassistenter innebär det en ökad resurs i verksamheten och även möjlighet att knyta betydelsefulla kontakter genom att visa upp sin verksamhet som en attraktiv arbetsplats inför framtida rekryteringar. Termen psykologassistent ska utläsas med betydelsen ”assistent åt psykolog”. Psykologassistenten assisterar alltså en legitimerad psykolog. En psykologassistent kan inte jämställas med en legitimerad psykolog eller en PTP-psykolog, varken när det gäller kompetens och erfarenhet eller när det gäller det formella ansvaret för arbetsuppgifterna. Verksamheten måste tydliggöra att psykologassistenten ska utföra sitt arbete antingen under överinseende av eller på delegation från en ansvarig psykolog som är anställd på samma arbetsplats." 

Råd vid anställning av psykologassistent

För att säkerställa patientsäkerheten och för att säkra en god arbetsmiljö är det viktigt att veta att en psykologassistent är en person som fortfarande är under utbildning och inte har fullgjort utbildningen och till exempel inte genomgått behandlingskursen inom ramen för psykologprogrammet. En psykologassistent arbetar inte i självständig ställning utan på delegation av ansvarig psykolog och behöver mer instruktioner och handledning än en PTP-psykolog.

Anställning som psykologassistent.pdf hos Sveriges Psykologbund

Senast uppdaterad: 2022-02-01 08:42