Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tjänstgöring, tidsomfattning och kostnader

Tjänstgöring

Grunden i specialistutbildningen är tjänstgöring inom vald specialitet. Minst en tredjedel av arbetsuppgifterna ska vara specifika och fördjupande inom ämnes- och tillämpningsområdet för vald specialitet. Behörighet som specialist kan erhållas tidigast efter fem års yrkeserfarenhet på heltid efter legitimation. Den blivande specialisten förväntas redogöra för sitt arbetsinnehåll vid ansökan till specialistutbildningen samt vid ansökan om specialistbehörighet.

Tidsomfattning och kostnader

Att bli färdig specialist tar minst fem år på cirka 20% av en heltid. Då psykologers specialistutbildning inte är en sammanhållen utbildning så kan STP-psykologen ibland inte ha någon pågående aktivitet/kurs och ibland arbeta med både Specialistkollegium, en specialistkurs och samtidigt ha påbörjat sitt skriftliga specialistarbete. Detta kräver en flexibilitet och en kommunikation mellan dig som chef och STP-psykologen men även från dig till övrigt team/arbetsplats. Kostnaden för de olika momenten inom specialistutbildningen varierar. En specialistkurs kan vara avgiftsfri om den ges av ett universitet och kosta mellan 15 000 - 20 000 kr om den ges av en privat utbildningsanordnare exklusive kurslitteratur. Bra att veta är att Psykologförbundet tar ut en anmälningsavgift och en avgift för utfärdande av specialistbehörigheten, 1000 respektive 3000 kr. Om inte handledare för det skriftliga specialistarbetet kan ordnas inom verksamheten blir det också en kostnad att räkna med. Kostnaden för Utbildningsenhetens kurser ligger något lägre, se respektive kurs för prisuppgifter. Utbildningsenhetens kurser går vanligtvis på VGR Campus Nya Varvet i Göteborg.

Senast uppdaterad: 2019-01-18 12:33