Verksamhetsförlagd utbildning
Verksamhetsförlagd utbildning
Västra Götalandsregionen har ett avtal med Psykologiska Institutionen vid Göteborgs Universitet om att tillhandahålla utbildningsplatser för 25 psykologstudenter per termin (perioden är 14 veckor). Studenterna studerar på psykologprogrammets sjätte termin.
VFU HT22 är mellan 19 september – 23 december. Ansökan är nu stängd.
VFU VT23 är mellan februari och maj. Ansökan är öppen och görs via länken nedan. Ansökan stänger 31 oktober.
Intresseanmälan VFU VT23
Psykologiska Institutionen (PI) kommer fördela platserna till studenterna 23 maj, därefter kommer psykologstudenterna ta kontakt med berörd enhet.
Psykologiska Institutionen (PI) arrangerar informationsmöten för VFU-handledare. Introduktionsmötet är obligatoriskt.
Stöd för chef och handledare för att planera psykologstudentens VFU-period:
VFU-Checklista
Kvalitetskriterier
Västra Götalandsregionen (VGR) har avtal med Psykologiska Institutionen vid Göteborgs Universitet om 14 veckors verksamhetsförlagd utbildningspraktik (VFU) för studenter på psykologprogrammets sjätte termin.
Enligt avtalet mellan Västra Götalandsregionen och Psykologiska institutionen åtar sig Västra Götalandsregionen att erbjuda minst 27 praktikplatser per termin.
- Vår - VGR tar emot psykologstudenter från februari till maj
- Höst - VGR tar emot psykologstudenter från september till december
Ni som handleder en psykologkandidat kommer att få ingående information från Psykologiska Institutionen (PI) kring innehåll och rutiner. Er intresseanmälan kommer att förmedlas av Kompetensrådet för psykologer till PI. Praktikplatserna kommer att fördelas till studenterna i april månad för praktik under höstterminen och i början av december för praktik under vårterminen, därefter kommer ni att bli kontaktade av studenterna. Det är viktigt att ni träffar psykologkandidaten så snart som möjligt för ett introduktionssamtal.
Om enheten/handledaren har frågor om verksamhetsförlagd utbildningspraktik för psykologstudenter, vänd er till Psykologiska institutionen.
Handledaren ska vara leg psykolog med god kännedom om verksamheten. Handledaren bör arbeta heltid, såvida det inte finns flertalet psykologkollegor på arbetsplatsen som hjälper till att ta ansvar för studenten. Det krävs ingen handledarutbildning för att vara kandidathandledare. PI erbjuder stöd till handledare.
Handledaren planerar VFU-perioden med hjälp av:
Information från Psykologiska Institutionen
PI önskar att alla utbildningsplatser/enheter som tar emot psykologstudent skickar in en VFU-beskrivning senast 30 april 2022 för HT22.
VFU-beskrivningen laddas ner och skickas ifylld till Psykologiska institutionen, sara.thomee@psy.gu.se
För frågor gällande VFU-vårterminen kontakta Catarina Gunnarsson, catarina.gunnarsson@psy.gu.se
För frågor gällande VFU-höstterminen kontakta Sara Thomee, sara.thomee@psy.gu.se
Ersättning
Ersättningen, 17 400 kr per praktikplats, bör användas till kompetensutveckling för berörda psykologer och i förekommande fall andra teammedlemmar. Fakturering i slutet av praktikperioden. Har ni frågor om faktureringen är ni välkommen att vända er till Psykologiska institutionen.
Utvärdering
Utvärdering från VFU-studenterna VT22
Utvärdering från VFU-handledare VT22
Information angående VFU
Kvalitetskriterier för VFU i VGR
Rutin - utdrag ur belastningsregister inför VFU
Verksamheter som behöver utdrag ur belastningsregistret
Avtal psykologkandidater VGR och GU