Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

PTP-programmet

Anmälan till PTP-programmet

Alla som gör sin PTP-tjänstgöring med anställning från Västra Götalandsregionen (VGR) är välkomna att delta i PTP-programmet. Under PTP-året kommer du att bjudas in till PTP-dagar en gång i månaden. PTP-programmet startar en gång per termin, i mars och september. 

När du har anmält dig till PTP-programmet så kommer du att få en länk där du anmäler dig till respektive PTP-dag. Denna skickas i anslutning till programstart.

Välkommen med din anmälan till PTP-programmet!

PTP står för Praktisk tjänstgöring för psykologer. PTP-programmet erbjuds till alla PTP-psykologer inom Västra Götalandsregionen samt privata vårdgivare med upphandlat vårdavtal. Programstart är två gånger per år. För att delta i PTP-programmet behöver du skicka in en anmälan.

PTP-tjänstgöring

PTP är en ettårig praktisk tjänstgöring där kunskaperna från psykologutbildningen tillämpas i praktiskt psykologarbete. PTP ska ge övning och fördjupning i psykologyrket utifrån kraven som ställs för svensk psykologexamen. Under handledning av legitimerad psykolog påbörjar du din utveckling mot en professionell identitet. Våra PTP-tjänster är kvalitetssäkrade för att säkerställa att Socialstyrelsens föreskrifter för PTP efterlevs.

PTP-tjänstgöring regleras av Socialstyrelsens föreskrifter. En Nationell handbok för PTP finns som stöd för chefer, handledare och PTP-psykologer. Inom regionen har vi gemensamma kvalitetskriterier för PTP.

PTP-programmet

PTP-programmet erbjuds till alla PTP-psykologer inom Västra Götalandsregionen och till privata vårdgivare med upphandlat vårdavtal. Programmet, som startar i september och februari varje år, består av introduktionsdag och månatliga PTP-dagar. Introduktionsdagen fokuserar på Socialstyrelsens föreskrifter för PTP och PTP-dagarna erbjuder fördjupad kunskap om övergripande psykologfrågor och yrkesrollen. Du får också kunskap om hur psykologverksamhet bedrivs inom olika verksamheter i Västra Götalandsregionen. Du som PTP-psykolog får även möjlighet att träffa andra PTP-psykologer och jämföra erfarenheter.  Tid och tillfälle ges också till reflektion om psykologrollen och till att besvara frågor som väckts under året som PTP. PTP-samordnarna kommer att följa er under PTP-dagarna. PTP-dagarna är fristående från varandra så att du som PTP-psykolog kan påbörja programmet när din PTP-tjänst startar. Närvaro är starkt prioriterat. Flera arbetsgivare har även en verksamhetsnära studierektor eller PTP-samordnare som erbjuder lokala, kompletterande PTP-seminarier utifrån den specifika verksamhetens behov av psykologkompetens.

Nationell handbok PTP

PTP-tjänstgöring Primärvård

Senast uppdaterad: 2023-05-11 13:20