Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Akut neurosjukvård

Utbildningen vänder sig till medarbetare inom hälso- och sjukvårdsområdet som möter patienter med neurologiska skador och sjukdomar.På utbildningen får du lära dig om sjukdomstillstånd som är aktuella inom akut neurosjukvård samt övergripande ämnen som är relevanta för flera akuta neurologiska sjukdomstillstånd.

Syftet med utbildningen är att ge personer inom hälso- och sjukvårdsområdet, såsom sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och kuratorer, fördjupade kunskaper om akuta sjukdomar och skador i nervsystemet samt omvårdnad, övervakning, utredning och behandling vid sådana.

Om utbildningen

Innehåll

Fokus är på akuta aspekter av olika sjukdomstillstånd, från tidiga symptom till tidig rehabilitering:

·        hjärnans struktur och funktion i relation till neurologiska symptom

·        centrala sjukdomsmekanismer, symptombilder, prognos och förekommande komplikationer i akut skede vid vanligt förekommande akuta sjukdomar och skador i hjärnan, ryggmärg och det perifera nervsystemet

·        diagnostiska metoder som används vid akuta neurologiska sjukdomstillstånd

·        principer för omvårdnad, övervakning, intensivvård, akuta interventioner och farmakologiska behandlingar vid pre- och postoperativ vård, i det palliativa skedet, neurointensivvård och tidig rehabilitering

·        psykologiska reaktioner, kris och krishantering

·        etiska aspekter ur ett patient- och närstående perspektiv.

 

Läs mer på Göteborgs universitets webbplats, där även kursplan med lärandemål och anmälningsformulär finns.

Upplägg och material

Utbildningen är på avancerad nivå och 7,5 högskolepoäng, vilket motsvarar fem veckors heltidsstudier. Utbildningen ges på halvfart, och är tänkt att kombineras med kliniskt arbete.

Planerade kursdagar är 16–18 september, 5–7 oktober, 4–6 november och 24 november 2020.

Självständiga studier (på distans) tillkommer, varav fem dagar är schemalagda: 30 september, 21 oktober och 18–20 november.

Göteborgs universitet har beslutat att alla utbildningar ges på distans till och med den 31 oktober 2020. Beroende på Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan utbildningen därefter komma att övergå till att genomföras i Göteborg.

Antagning

Rekommenderade förkunskaper är Svenska B och Engelska A, samt examen på högskolenivå (minst 180 högskolepoäng) inom något av hälsovetenskapens huvudområden eller motsvarande.

Datum och anmälan

I mån om plats går det att anmäla sig fram till kursstarten den 16 september. Anmälningsformulär finns på Göteborgs universitets webbplats.

Avgift

15 500 kronor per person, exklusive moms.

Mer om ämnet

Kursledning:

Marie Eckerström, utbildningssamordnare, med. dr och leg. psykolog

Mats Tullberg, examinator, docent och överläkare

Anneli Ozanne, docent och sjuksköterska

Kursledning och kursadministration

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2020-05-29 14:54