Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Forum sexuell hälsa fokus klimakteriet

Höstens forum riktar sig till dig som möter patienter med besvär av klimakteriet. Troligen arbetar du på en vårdcentral, barnmorskemottagning, gynmottagning eller inom liknande verksamhet. Syftet är att erbjuda en möjlighet att få fördjupade kunskaper och perspektiv inom området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, denna gång med fokus på klimakteriet.

Om utbildningen

Innehåll

9:00- 9:10 Inledning, KSH

KSH arbetar för att tillgängliggöra information och service avseende sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) till regionens alla invånare. Här presenteras verksamheten och ett axplock av aktuella projekt.

9:10-10:30 Motion motverkar många av menopausens minus

Mats Hammar, Professor emeritus i obstetrik o gynekologi vid Linköpings universitet, överläkare vid KK Linköping. Bedriver och bedrivit forskning inom fr.a. menopausmedicin, infertilitet och antikonception. Har deltagit i utarbetandet av SFOG:s (Svensk Förening för Obstetrik o Gynekologi) nya råd om behandling av klimakteriebesvär. Mats kommer att dela med sig av vad som händer hos kvinnor kring menopaus, kort om SFOG:s nya behandlingsråd men också om effekter av fysisk aktivitet på klimakteriebesvär och annat som händer efter menopaus.

10:30-10.50 Kaffe och macka

10:50- 11:50 RMR, läkemedelsbehandlingar och akupunktur mot klimakteriebesvär

Charlotte Greppe, överläkare inom gynekologi på Gynekologimottagningen Frölunda specialistsjukhus. Charlotte har samordnat arbetet kring uppdateringen av den Regionala Medicinska Riktlinje (RMR) om klimakteriet inom VGR. Under programpunkten presenteras arbetet som ledde fram till RMR’n, kort om olika läkemedelsbehandlingar och hur vi kan prata med patienten om risk-nytta när vi erbjuder olika behandlingar.

Fysioterapeut (Namn Kommer) från Fysioterapimottagning Frölunda specialistsjukhus presenterar hur behandling med akupunktur ger god effekt på klimakteriebesvär.

12:00-13:00 Lunch på egen hand

13:00- 14:30 Två verksamheter delar sina erfarenheter

Lena Rindner, distriktssköterska/doktorand och Gunilla Strömme, barnmorska, arbetar på Närhälsan Södra Torgets Vårdcentral i Borås med klimakterierådgivning. Deras forskning om klimakteriet har resulterat i en nystartad mottagning. Forskningen syftar till att studera somatiska, urogenitala och psykiska aspekter av klimakteriebesvär och hälsa samt utvärdera en ny strukturerad behandlingsmetod. Behandlingsmetoden innebär grupputbildning/individuellt samtal för kvinnor i klimakteriet för ökad kunskap och förståelse för den egna hälsan. Både forskningen och erfarenhet av mottagningen presenteras under klimakteriedagen.

Anna Wängborg, vårdenhetschef och barnmorska på Kungälvs Gynekologimottagning, delar med sig av mottagningens erfarenhet av att arbeta med livscykelperspektiv och vikten av att bemöta patienter med ett språk och förhållningssätt som normaliserar klimakteriet.

14:30-15:00 Fika

15:00- 15:45 Sex och självkänsla

Eva Sanner, författare, psykosyntesterapeut särskilt inom området parterapi, handledare och utbildare inom psykosyntes och aktuell med boken ”Ja till njutning – sex och självkänsla efter femtio” delar med sig av sin kunskap och erfarenhet. Om vad som sker i klimakteriet emotionellt och relationellt, samt om normer kring kvinnlig sexualitet och ålder, samt varför vårdpersonal bör ställa frågor om patientens sexuella hälsa.

15:45- 16:00 Avslut

Upplägg och material

Utbildningen sker i föreläsningsform på plats (40 platser) samt via webb.

Utbildningslängd

1 dag

Datum och anmälan

Anmälan Göteborg 2020-11-02 sista anmälningsdag 2020-10-26

Anmälan delta via webb 2020-11-02 sista anmälningsdag 2020-10-26

Avbokning: Senast en vecka före kursstart, Platsen i Göteborg kan överlåtas. Uteblivet deltagande debiteras 500 kr. 

Avgift

Kostnadsfri

Anna Skoglund

Utvecklingsledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Malin Askhamre

Utvecklingsledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

My Opperdoes

Barnmorska öp.vård
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Fatou Sonko

Utvecklingsledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2020-07-07 14:30