Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

PLUS för utlandsutbildade läkare

PLUS introduktionsprogram vänder sig till läkare (underläkare, ST-läkare och specialistläkare) utbildade i länder inom eller utanför EU. Utbildningen vänder sig även till personer som är uppväxta i Sverige. Förkunskapskrav är kunskaper i svenska språket på lägst nivå B2 och anställning i Västra Götalandsregionen. Svensk legitimation är inte ett krav.

Syftet med PLUS är att skapa förtrogenhet i den svenska hälso- och sjukvården för utlandsutbildade läkare genom att bidra med ökad kunskap och förståelse. Målet är att deltagarna ska utveckla goda språkkunskaper, en god förståelse om förhållningssätt och bemötandefrågor samt förtrogenhet med det regelverk som gäller och vilka aktörer och samarbetspartners som finns omkring hälso- och sjukvården. Detta bidrar till ökad trygghet för deltagaren och därmed ökad patientsäkerhet i vården.

Om utbildningen

Innehåll

  • Fortsättningskurs i svenska språket med kommunikation och kultur (nivå C1)
  • Föreläsningar och seminarier: Ämnen relaterade till professionellt förhållningssätt i svensk hälso- och sjukvård; till exempel interprofessionellt samarbete, etik, medarbetarskap, genus, personcentrerad vård, författningar och regelverk, dokumentation, försäkringsmedicin, psykisk ohälsa med mera
  • Grupphandledning i mindre grupper med reflektion kring egna erfarenheter och teoretiska avsnitt, under ledning av erfarna läkare.

Upplägg och material

Utbildningen ges genom föreläsningar, seminarier, handledning i grupper samt språkundervisning. Vi använder oss av presentationsmaterial från våra föreläsare. Språkundervisningen använder läroböcker i svenska som andraspråk, romaner, material från radio och tv samt eget arbetsmaterial. Utbildningen bygger på att lära av varandra och bidra till varandras lärande genom reflektion och genom att deltagarna delar med sig av egna erfarenheter.

Utbildningslängd

Utbildningen pågår i 34 veckor, 1-2 dagar per varje vecka beroende på språknivå. 

Datum och anmälan

Aktuella starter:

3 november 2020

24 mars 2021

Anmälan görs av chef via formulär direkt på PLUS hemsida.

Vi tillämpar löpande antagning.

Plats

Digitalt via Webex eller på Campus Nya Varvet i Göteborg

Avgift

65 000 kr

Avbokning ska ske senast två veckor före utbildningsstart. 

Ansvarig

PLUS - en del av VGR Akademin

Mer om ämnet

På PLUS hemsida kan du läsa mer om programmet: PLUS - lärande och utveckling i svensk hälso - och sjukvård

Marie Mossberg

Koordinator
Senast uppdaterad: 2019-03-18 10:28