Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Neuromuskulära sjukdomar hos barn och vuxna

Utbildningen vänder sig till medarbetare inom hälso- och sjukvårdsområdet som möter vuxna eller barn med neuromuskulära sjukdomar.

På utbildningen får du, utifrån aktuell evidens, lära dig mer om vård, habilitering och rehabilitering av barn och vuxna med neuromuskulära sjukdomar.

Behandlingsformerna för personer med neuromuskulära sjukdomar är i förändring, och syftet med uppdragsutbildningen är att du som arbetar med patientgruppen ska få uppdatera dig inom aktuell forskning på området.

Om utbildningen

Syfte och innehåll

Behandlingsformerna för personer med neuromuskulära sjukdomar är i förändring, och syftet med uppdragsutbildningen är att du som arbetar med patientgruppen ska få uppdatera dig inom aktuell forskning på området.

På uppdragsutbildningen får du bredda dina perspektiv genom interprofessionella diskussioner, artiklar och föreläsningar om

  • funktion och begrepp inom det perifera nervsystemet, neurofysiologi, nerv- och muskelpatologi, genetik, kliniska symtom, diagnostik, sjukdomspanoramat, epidemiologi samt olika medicinska behandlingar
  • olika vårdprofessioners bedömningar och åtgärder
  • vårdkedja och teamsamverkan vid habilitering och rehabilitering utifrån olika yrkesgrupper
  • neuropsykologiska aspekter
  • etiska aspekter ur ett patient- och närståendeperspektiv
  • evidensbaserad vård, rehabilitering och habilitering vid neuromuskulära sjukdomar

Läs mer på Göteborgs universitets webbplats där även kursplan med lärandemål och anmälningsformulär finns.

Upplägg

Utbildningen är på avancerad nivå och 7,5 högskolepoäng, vilket motsvarar fem veckors heltidsstudier. Utbildningen ges på halvfart, och är tänkt att kombineras med kliniskt arbete.

Datum och plats

Göteborgs universitet har beslutat att alla kurser ges på distans till och med den 31 oktober 2020. Beroende på Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan kursen därefter komma att övergå till att genomföras i Göteborg.
Planerade utbildningsdagar är 10–11 september, 14–16 oktober och 12–13 november samt hemtentamen 25–27 november 2020.
Självständiga studier (på distans) tillkommer, varav fem dagar är schemalagda: 23 september, 6 oktober, 28 oktober och 3 november.

Antagning

Rekommenderade förkunskaper är Svenska B och Engelska A, samt examen på högskolenivå (minst 180 högskolepoäng) inom något av hälsovetenskapens huvudområden eller motsvarande.
I mån om plats går det att anmäla sig fram till utbildningsstarten den 10 september. Anmälningsformulär finns på Göteborgs universitets webbplats.

Avgift

15 500 kronor per person, exklusive moms.

Mer om ämnet

Kursledning:

Christopher Lindberg, docent och universitetssjukhusöverläkare

Sara Nordström, specialistläkare

Marie Eckerström, utbildningssamordnare, med. dr och överpsykolog

Kursledning och kursadministration

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2020-06-08 10:55