Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

2016-11-28 Medborgardialog i Färgelanda

Föräldrar med barn 0-6 år mötte representanter från Hälso- och sjukvårdsnämnden på familjecentralen (FC) i Färgelanda.

Monika Ohlsson, barnskötare och 35 års erfarenhet av arbete i förskolan är samordnare av verksamheten. FC i Färgelanda är öppen för blivande föräldrar och föräldrar till barn 0 - 18 år.
Till FC hör;

  • Öppna förskolan, lokal på Kyrkvägen där många olika verksamheter försiggår.
  • Socialtjänsten, lokal på Kyrkvägen med flera ombonade rum där familjebehandlare möter familjer som är i behov av råd och stöd i olika situationer.
  • Ungdomsmottagningen som har sina utrymmen på vårdcentralen.
  • Sjuksköterskor och barnmorskor från barn- och mödravårdscentralen kommer till FC för möten med och utbildning av föräldragrupper.
  • Babycafé (en aktivitet som avtagit)
  • Språkcafé
  • Onsdagar 09.00 - 15.00 kan alla barn komma till FC. Då gör föräldrarna själva en stor insats och håller uppsikt över barnen

Öppna förskolans program börjar med en sång och lekstund. Föräldrarna sitter i en ring och, när de anser att barnen klarar av det, släpper de sina barn in i ringen där de kan röra sig i takt med sång och musik och verkligen släppa loss. En ljuvlig upplevelse att se så glada och förnöjsamma barn vare sig de är i ringen, i en famn eller sitter i en babystol! Efter fikastunden målar några föräldrar med de äldre barnen, andra lägger pussel och ytterligare andra ägnar sig åt utomhusaktivitet. Väder och vind är inget hinder.

Monika vet att det finns familjer som inte känner till familjecentralen. Hon vill hitta de familjer som inte kommer, bredda verksamheten och välkomna nyanlända familjen Familjebehandlare Gun tycker att det är behov av en fast person som stöd till Monika, samordnare, eftersom det kommer så många föräldrar och barn till öppna förskolan. Nu har olika personer den uppgiften och det bör vara en fast tjänst. Personal från kommunen som ingår i FC:s verksamheter träffas en gång per månad.

Föräldrarna tycker att Utomhusaktiviteter finns det "bättre" av i Högsäter. De tycker också att den lekplats som finns i Färgelanda är både för liten och att den är placerad alltför nära en busshållplats. De tycker även att FC i Färgelanda är, i jämförelse med andra, så personlig, lugn och harmonisk.

En liten flicka sa att det roligaste var att få leka med kamraten Enja. Isabella, 6 år, har en egen katt hemma och hon tycker att det roligast att måla djur.

Vidare föreslog föräldrarna att en annons på COOP:S anslagstavla kanske kan vara upplysande för de som inte känner till FC eftersom den tavlan används så mycket av invånarna i Färgelanda. Man önskade också fler skyddade lekplatser i kommunen och tycker att det är en väldigt lång period som FC är stängd, från maj till september. Man önskar sig en cykelbana liknande den i Bäckefors. Samstämmigt var det, bortsett från de få önskemålen, mycket nöjda och positiva föräldrar vi mötte vid detta dialogmöte.

agen började med att Kenneth Carlsson presenterade nämnden och visade på den information som finns på två medtagna "roll ups". Plåster och pennor delades ut.

Färgelanda den 28 november 2016 Kenneth Carlsson Lars-Erik Strömbergsson Mona Eriksson


Senast uppdaterad: 2017-03-02 16:10