Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

2016-05-03 Dialog med asylsökande i Strömstad

Under våren 2016 träffade norra hälso- och sjukvårdsnämnden nyanlända, asylsökande och andra invånare med utländsk bakgrund vid en serie dialogmöten på olika platser i nämndsområdet. Syftet var att berätta om hälso- och sjukvårdsnämndens roll och ansvar, och få synpunkter på den svenska hälso- och sjukvården och behov som kan finnas.

3 maj besökte nämnden Global Café i Strömstad.

Om Global Café

Global Café drivs genom ett samarbete med ABF och Strömstads kommun. Caféet har ingen egen lokal men träffas alltid tisdagar kl. 18:30 i Strömstad, oftast på gymnasiet.

Caféet bygger på aktiviteter där man samtalar och lär sig svenska. Till exempel ser en film och sedan samtalar om den. Verksamheten vill förhindra utanförskap vilket också i längden motverkar psykisk ohälsa.

De flesta som besöker Global Café är asylsökande från asylboendet på Hällestrand. De brukar också få sällskap av några svenska eldsjälar.

Dialogmötet

Vi  samtalade främst med sex yngre män och en kvinna. De yngre männen är asylsökande och har bott i Sverige i cirka sex månader. Vi frågade bland annat vad de har för erfarenheter hittills av den svenska sjukvården.

Vi fick bland annat veta att det kan vara svårt att komma i kontakt med läkare, och att de inte kände till sjukvårdsrådgivningen 1177 Vårdguiden..

Många asylsökande och nyanlända upplever ett stort utanförskap och att det tar tid att få ordentlig psykisk hjälp. Ingen personlig kontakt och få aktiviteter  kan leda till psykisk ohälsa..

Det är viktigt med fungerande tolkar vid läkarbesök. Det är lättare med tolk på plats än att tolkningen sker via telefonen.

Som nya i landet vill de lära sig svenska snabbt för att kunna förklara sig ordentligt hos läkare.

I hemländerna är det lätt att få smärtlindring och antibiotika. Det är ofta en ren affär för läkarna, som vill sälja så mycket som möjligt i samarbete med vissa apotek. Korruptionen är utbredd. När flyktingarna kommer till Sverige med denna erfarenhet tycker de att läkarna här är mycket stränga och att man inte alltid får tillräckligt med hjälp. De har fått förklarat för sig att vi i Sverige är försiktiga med att skriva ut antibiotika i onödan för att undvika att bakterier blir resistenta, men det är bara en av alla nya saker man har att lära sig i ett nytt land.

Vi informerade också gruppen om sjukvårdsrådgivningen 1177 Vårdguiden, nödnumret 112 och hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag och roll.

Anna-Lena Carlsson, Per-Arne Brink, Hans-Robert Hansson och Ida Jakobsson.
Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden 


Senast uppdaterad: 2017-03-02 14:28