Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Dialog med skolelever om hälsa och 1177 Vårdguiden, 2016

Syftet med dialogen var att sprida kunskap om 1177 Vårdguiden samt att ta del av skolelevernas synpunkter på funktionen. Många söker på nätet om hälsa och vård men känner de till 1177 Vårdguiden och att det är en säker informationskälla?

Fem skolor i nämndområdet kontaktades och två av skolorna svarade och tog emot representanter från västra hälso- och sjukvårdsnämnden. Det var Fredkullaskolan i Kungälv och Fridaskolan i Mölnlycke. 

Fredkullaskolan Kungälv, årskurs 8 och 9

9 september 2016

Representanterna från västra hälso- och sjukvårdsnämnden var på Fredskullaskolan i Kungälv och träffade elever från årskurs åtta och nio. Dagen inleddes med information och frågor i klassrummet. Eleverna fick information om 1177 Vårdguiden samt om nämndens arbete. Därefter hölls en dialog om hälsa och hur eleverna söker information.

På frågan om hur söker eleverna söker information om man mår dåligt svarade de att de googlar eller helt enkelt struntar i det. Ett par elever använder 1177.se

En del frågor från eleverna handlade mycket om att få vara anonym. Vårt svar till dem var att man får vara anonym. Annat som diskuterades var öppettider och telefontider. Önskemålet är att öppettider är på eftermiddag och kväll. Vi visade vårt bildspel och visade länkar så som bland annat ”Våga berätta” och till UMO.

Det var ganska många bland eleverna i årskurs nio som kände till 1177.se. UMO hade varit hos dem i årskurs 7 och de ska till UMO detta läsår. I båda klasserna pratade representanterna från västra hälso- och sjukvårdsnämnden om att 1177.se är en säker källa att söka på.

Reflektioner från nämnden:

  • Ganska många kände till 1177.se.
  • Det viktigaste var att få vara anonym.
  • De hade varit bättre om lärarna hade varit mer förberedda och hunnit förbereda klasserna.

Fridaskolan Mölnlycke, årskurs 8

51 september 2016

Frågor från eleverna i klassrummet:

Representanterna från västra hälso- och sjukvårdsnämnden var på Fridaskolan i Mölnlycke och träffade elever från årskurs åtta.

Samtalsformen blev annat än planerat och de hade samtal i cirkel med fem elever där alla fick komma till tals. Det som diskuterade främst var 1177.se, tystnadsplikt, jämställdhet, tillgänglighet, drop in på vårdcentraler och önskemål om att få ”önska kön” inom primärvården.

Övriga reflektioner:

  • Det fanns mycket oro kring tillgänglighet, vart man ska vända sig när man mår dåligt
  • Oro om tystnadsplikt
  • Positiva till 1177.se och UMO. Eleverna kände inte till det sedan tidigare.

Om 1177 Vårdguiden

1177 Vårdguiden är hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. 1177 erbjuder sjukvårdsrådgivning, information, inspiration och e-tjänster. 1177 finns på webb och telefon och har öppet dygnet runt.


Senast uppdaterad: 2017-03-02 14:46