Delårsrapport augusti 2022: åtgärder för att stärka  akutvårdskedjan

Uppdaterad:
Publicerad:

Östra hälso- och sjukvårdsnämndens delårsrapport visar till och med augusti 2022 ett överskott på 47,0 miljoner kronor. Detta är drygt 38 miljoner kronor mer än budgeterat. Överskottet beror främst på att  utvecklingsmedlen och medlen för akutvårdskedjan inte har betalats ut än i år. Den sammanlagda helårsprognosen visar ett positivt resultat på 38 miljoner kronor.

Ett av nämndens uppdrag är att följa upp invånarnas tillgång till vård. Nämnden konstaterar bland annat att Skaraborgs Sjukhus fortfarande har utmaningar för att leva upp till vårdgarantin. Nämnden konstaterar också att de upphandlade avtalen med privata vårdgivare inte är tillräckligt för att möta invånarnas behov av hälso- och sjukvård inom vissa vårdområden. Vidare arbetar Närhälsan Oden vårdcentral i Falköping och Närhälsan Mariestad vårdcentral med att utöka öppettiderna för att möta invånarnas behov av primärvård.

Under året har nämnden arbetat med flera åtgärder för att stärka akutvårdskedjan. Bland annat kommer ytterligare två bedömningsbilar att starta i Lidköping och Skövde. Närsjukvårdsteamen utökar sin tillgänglighet under vardagar, kvällstid och dagtid på helger. En förstudie har genomförts om samverkande sjukvård mellan den prehospitala vården, den kommunala hemsjukvården och vårdcentralerna.

Under året har nämnden utvecklat en modell för dialog mellan intresseorganisationer, förtroendevalda i nämnden och olika typer av professioner för att ta fram förslag som främjar den psykiska hälsan hos barn, unga och deras föräldrar. Nämnden har också tillsammans med kommunerna i Skaraborg, tagit fram ett förslag till hur en Mini Maria-verksamhet kan utformas. Förslaget är under beredning. Nämnden har också förberett ett förslag på en robust samverkansstruktur för arbete med folkhälsa och socialt arbete.