Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Efter valet

När röstningen avslutats påbörjas rösträkningen. Rösterna till regionvalet är av tradition de sista som räknas. Det slutgiltiga valresultatet meddelas vid månadsskiftet september/oktober.

Regionfullmäktige

Regionfullmäktige får sin politiska sammansättning efter valet. Det innebär att det parti eller de partier som tillsammans fått flest röster styr majoriteten av frågorna. Regionfullmäktige beslutar om regionens övergripande mål, inriktning och prioriteringar.  Regionfullmäktige bestämmer vilka nämnder och styrelser som ska finnas, vilka utskott de ska ha samt utser ledamöter och ersättare till dessa. Men också fördelning av ekonomiska resurser. Regionfullmäktige utser ledamöter till Västra Götalandsregionens nämnder och styrelser. Bland annat utses regionstyrelsen.

Regionfullmäktige

Partier i Regionfullmäktige

Sedan valet 2018 sitter åtta rikstäckande partier i regionfullmäktige samt ett lokalt parti. Regionstyrelsen, övriga styrelser och nämnder sitter åtta rikstäckande partier i. Detta eftersom det lokala partiet inte fick tillräckligt med röster i valet för att ta mandat i styrelser och nämner. Valresultatet gäller i fyra år, vilket är den så kallade mandatperiod för vilken politikerna är valda. Partierna nominerar själva politiker till de politiska uppdragen. Valberedningen bereder förslagen och regionfullmäktige fattar sedan beslut om hur de politiska uppdragen ska fördelas.

Partier och politiker


Senast uppdaterad: 2022-04-20 08:26