Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Påverkar din vardag

Regionvalet i Västra Götaland handlar om sådant som påverkar dig och din vardag.

Regionvalet handlar bland annat om när du besöker sjukhuset, vårdcentralen och folktandvården. Eller när du reser med bussen, spårvagnen eller pendeltåget. Västra Götalandsregionen är också med och planerar och finansierar regionala vägar i länet som du färdas på. Regionen driver folkhögskolor och naturbruksgymnasier samt arbetar med miljö, folkhälsa och mänskliga rättigheter. Göteborgs Botaniska trädgård, flera muséer, GöteborgsOperan, Göteborgs symfoniker och Film i Väst är också en del Västra Götalandsregionen.

55 000 anställda jobbar med detta, och mycket mer. Och alla verksamheter styrs av cirka 1 100 politiker, som du får vara med att välja i regionvalet.

Nästan alla som bor i Västra Götaland betalar skatt till Västra Götalandsregionen. Regionvalet påverkar hur dina skattepengar används. De partier som får flest röster får flest platser i regionfullmäktige. Det är regionens högst beslutande organ som fattar beslut kring övergripande frågor såsom skattesats och budget.

Sveriges tre demokratiska nivåer

I Sverige har vi tre demokratiska nivåer för att styra landet som utses i allmänna val. Riksdagsval på nationell nivå, region- och landstingsval på regional nivå och kommunalval på lokal nivå. Riksdagen utser regeringen som i sin tur styr Sverige och de statliga myndigheterna. Kommunerna ansvarar för lokal samhällsservice, bland annat skola, socialtjänst och äldreomsorg.

Regionernas viktigaste uppgift är hälso- och sjukvård. Men även kollektivtrafik, kultur, regional utveckling och mycket annat inom sitt geografiska område. 

riksdagsval
regionval
kommunalval

Sverige styrs i tre nivåer som alla utses i allmäna val.


Senast uppdaterad: 2022-05-18 09:11