Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Essunga kommun, Kvarteret Amiralen

Kvarteret Amiralen i Essunga kommun.
Fotograf: Essunga kommun

Amiralen var en gång hjärtat i kommunen med kommunkontor, polisstation, brandstation och varmbadhus. Även Nossebro Bryggeri- och läskedrycksfabrik låg här från det att huset byggdes 1937–38.

Byggnaderna är huvudsakligen uppförda av lättbetong och tegel, som putsats utvändigt i ljus kulör. Slangtornets fasader kläddes 1955 med eternitplattor. Idag har de ursprungliga funktionerna ersatts av nya verksamheter, men byggnaderna har bevarat mycket av sin ursprungliga karaktär. I det före detta municipalhuset finns idag retrolägenheten ”Andra våningen” med 1960-talsinredning.

Byggnaden stora kulturhistoriska värden enligt en kulturhistorisk byggnadsinventering som Västarvet har gjort.

 

”Byggnaderna är välbevarade och utgör en viktig karaktärsskapande del av bebyggelsen längs Storgatan. De är till stora delar välbevarade i tidstypisk ursprunglig utformning. Slangtornet tillmäts också ett särskilt värde för dess karaktäristiska utformning och som landmärke och ”portal” till Nossebro med dess läge intill Nossans vatten vid Stenbron och infarten på Storgatan från öster.”

 

Amiralen var länge hotad av rivning, men är idag en del i Nossebros Retrosatsning som går ut på att förstärka, utveckla och marknadsföra retroprofilen i Essunga kommun.

 

Senast uppdaterad: 1442-02-19 15:35