Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

40 000 ingenjörer i fordonsindustrin behöver ny kompetens

Publicerad: Uppdaterad:
Skylt om laddpunkt för elbil

Fordonsindustrin står inför stora utmaningar i sin kompetensförsörjning med behov av att rekrytera nya medarbetare med delvis annorlunda kompetenser och att kompetensväxla sina mellan 30-40 000 medarbetare.

Fordonsbranschen står inför en stor omställning där fordonen ska bli eldrivna, uppkopplade och självkörande. Mellan 30 - 40 000 ingenjörer inom industrin i Sverige behöver därför vidareutbildas de kommande fem åren, och kostnaden för det ligger på över fyra miljarder kronor.

Detta enligt rapporten som Västra Götalandsregionen beställt tillsammans med Business Region Göteborg, Göteborgs Stad och Göteborgsregionen, för att analysera utmaningarna och bistå fordonsindustrin.

– Vi ser den här akuta situationen gemensamt med företagen och de som jobbar med utbildningsfrågor. Vi försöker hitta en effektiv organisering på det. Det är inte helt lätt, för att det handlar om att skapa vissa utbildningsformer som tidigare inte funnits i det svenska utbildningssystemet, säger Hans Fogelberg, regionutvecklare på VGR i ett inslag hos Sveriges Radio.

Uttalandet kommenterades senare samma dag av näringsminister Ibrahim Baylan i Studio Ett.

Sveriges Radios nyhetsinslag 2019-10-15

Sveriges Radio Studio Ett 2019-10-15

Teknikskifte och kompetensomställning i fordonsindustrin, rapport (rev. version)

Anders Carlberg

Avdelningschef FoUU
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Hans Fogelberg

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: