Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetslöshet i Västra Götaland v 14

Publicerad: Uppdaterad:

Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 14 från 30 mars till femte april med 2 800 personer, vilket kan jämföras med cirka 900 veckan innan och 400 personer veckan innan dess.

Under 2018/2019 var mars/april istället en period när antalet arbetslösa minskade, vilket även var fallet i år i början av mars 2020.

Totalt är nu 61 300 personer i Västra Götaland öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 7,1 procent av arbetskraften (jämfört 6,6 procent i slutet av februari).

Fler unga arbetslösa

Störst procentuell ökning av arbetslösheten var det för de unga - under 30 år - där antalet arbetslösa ökat med cirka 10 procent från cirka 14 900 personer första halvan av mars till 16 400 i början av april.

Det motsvarar en ökning av andelen arbetslösa som andel av arbetskraften i åldersgruppen från 7,4 procent till 8,1 procent.

Läget i utsatta kommuner

Strömstad tillsammans med flera kommuner runt Göteborg som Öckerö, Partille och Ale har haft en stor procentuell ökning av arbetslösheten. De har dock fortfarande en lägre andel arbetslösa än genomsnittet för Västra Götaland.

I Strömstad har t.ex. arbetslösheten ökat från 5,5 procent av arbetskraften i slutet av februari till 6,4 procent i början av april. I kommunerna med högst arbetslöshet i Västra Götaland har inte arbetslösheten ökat nämnvärt under perioden, i vissa kommuner som Åmål och Bengtsfors till och med minskat något.

Arbetsmarknadsläget

VGR:s sida med samlad information och åtgärder kring coronasmittans effekter på näringslivet

 

 

Profilbild av Katarina Ahlin

Katarina Ahlin

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: