Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetslöshet och varsel v 16

Publicerad:

Siffrorna för arbetslöshet ökade men inte lika mycket som tidigare under vecka 16 den 13 -19 april. Även antalet varsel ökade men inte lika snabbt som tidigare veckor.

Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 16 (13/4 - 19/4) med 1 000 personer, vilket var en mindre ökning än under de senaste två veckorna men fler än under de första veckorna i mars. Under 2018/2019 var mars/april en period när antalet arbetslösa minskade.

Totalt är 63 700 personer i Västra Götaland öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 7,3 procent av arbetskraften (jämfört 6,6 procent i slutet av februari och 6,9 procent i slutet på mars).

Flest yngre arbetslösa

Störst procentuell ökning av arbetslösheten är det fortsatt för de yngsta åldersgrupperna (under 30 år), där antalet arbetslösa ökat med cirka 17 procent från cirka 14 900 första halvan av mars till 17 500 i mitten av april. Det motsvarar en ökning av andelen arbetslösa som andel av arbetskraften i åldersgruppen från 7,4 procent till 8,6 procent.

Strömstad tillsammans med flera kommuner runt Göteborg som Öckerö, Partille och Härryda har haft störst procentuell ökning av arbetslösheten. Ingen av kommunerna med störst ökning har dock en arbetslöshet som ligger över genomsnittet för Västra Götaland, även om Strömstad nu ligger ungefär på Västra Götalandssnittet.

Nu 7 000 varslade i Västra Götaland

Antalet varslade i april fortsätter att öka snabbt, även om takten inte är inte lika hög som under de mest intensiva veckorna i mars. När ungefär halva april har passerat har nästan 18 000 personer varslats i Sverige, varav 2 500 i Västra Götaland. Totalt i mars varslades 42 400 i Sverige varav 7 000 i Västra Götaland.

Fortsatt är det flest varsel inom Hotell- och restaurang (20 procent av totalt antal varsel i Sverige). Handel står för 16 procent av antalet varsel, Kultur, nöje och fritid för 14 procent och Tillverkning för 12 procent.

Länk till sidan Arbetsmarknadsläget i Västra Götaland

Interaktiv varselstatistik Västra Götaland

 

 

Profilbild av Katarina Ahlin

Katarina Ahlin

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad: