Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetslöshet och varsel v 17

Publicerad:

Totalt är 64 800 personer i Västra Götaland öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 7,4 procent av arbetskraften (jämfört 6,6 procent i slutet av februari och 6,9 procent i slutet på mars). Se siffrorna för arbetslöshet och varsel till och med vecka 17 (20-26 april) 2020.

Varsel

Antalet varslade så här långt i april är i ett historiskt perspektiv högt, men april-siffran kommer troligtvis bli betydligt lägre än nivåerna i mars. Till och med 24 april har 20 500 personer varslats i Sverige varav knappt 3 000 i Västra Götaland. Totalt i mars varslades 42 400 i Sverige varav 7 000 i Västra Götaland.

Fortsatt är det flest varsel inom Hotell- och restaurang (19 procent av totalt antal varsel i Sverige). Handel står för 16 procent av antalet varsel, Tillverkning för 14 procent och Kultur, nöje och fritid för 13 procent.

Interaktiv varselstatistik

Arbetslöshet

Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 17 (20/4 - 26/4) med lite drygt 1 000 personer, vilket var ungefär lika många som veckan innan, men en lägre ökning än i början av april.

Under förra året var dock mars/april en period när antalet arbetslösa minskade under hela perioden. Totalt är 64 800 personer i Västra Götaland öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 7,4 procent av arbetskraften (jämfört 6,6 procent i slutet av februari och 6,9 procent i slutet på mars).

Störst procentuell ökning av arbetslösheten är det fortsatt för de yngre åldersgrupperna. I den yngsta åldersgruppen (<24 år) har andelen arbetslösa ökat från 7,8% i början av mars till 9,5 %. I gruppen 25-29 år har andelen ökat från 7,0% till 8,2 %. Det motsvarar en ökning av antalet arbetslösa i de båda åldersgrupperna med totalt cirka 3 000 personer.

Strömstad tillsammans med flera kommuner runt Göteborg som Öckerö, Partille och Härryda har haft störst procentuell ökning av arbetslösheten. Undantaget Strömstad, som numera har en arbetslöshet som genomsnittet i Västra Götaland, ligger övriga kommuner som haft högst procentuell ökning under Västra Götalandssnittet.

Arbetsmarknadsläget

VGR:s information om stöd till näringsliv och samarbetspartner med anledning av Covid-19

Profilbild av Katarina Ahlin

Katarina Ahlin

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad: