Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetslöshet och varsel v 19

Publicerad:

Under första veckan i maj varslades 1 850 personer i Sverige varav 260 i Västra Götaland. Det är betydligt lägre än tidigare veckor och liknar mer varselnivåerna de senaste åren. Det är dock många veckor kvar i maj och enskilda storföretags varsel kan snabbt förändra siffrorna.

Liksom under april har flest varsel så här långt i maj lagts i tillverkningsbranschen. Av de 1 850 personerna som varslats i maj har 750 varslats i tillverkningsindustrin, dvs ca 40 procent. Totalt i april varslades 26 800 personer i Sverige varav 4 600 i Västra Götaland. Under rekordmånaden mars var motsvarande siffror 42 400 respektive 7 000.

Interaktiv varselstatistik

67 000 öppet arbetlösa i Västra Götaland

Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 19 (4/5 - 10/5) med 1 300 personer, vilket är ungefär lika stor ökning som under v.18. Totalt är 67 500 personer i Västra Götaland öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 7,7 procent av arbetskraften (jämfört 6,6 procent i slutet av februari och 6,9 procent i slutet på mars).

Störst procentuell ökning av arbetslösheten är det fortsatt för de yngre åldersgrupperna (<30 år). Andelen arbetslösa av arbetskraften i åldersgruppen har ökat från 7,4 procent i början på mars till 9,2 procent. Det motsvarar en ökning av antalet arbetslösa med totalt cirka 4 100 personer.

Strömstad tillsammans med flera kommuner runt Göteborg som Partille, Ale och Härryda har haft störst procentuell ökning av arbetslösheten. Undantaget Strömstad, som numera har en arbetslöshet som genomsnittet i Västra Götaland, ligger övriga kommuner som haft högst procentuell ökning under Västra Götalandssnittet.

Arbetsmarknadsläget

VGR:s information om stöd till näringsliv och samarbetspartner med anledning av Covid-19

Profilbild av Katarina Ahlin

Katarina Ahlin

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad: