Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetslöshet och varsel v 20

Publicerad:

Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 20 (4/5 - 10/5) med 800 personer, vilket är den lägsta ökningen för en enskild vecka sedan mitten av mars. Antal varsel under andra veckan i maj ökade jämfört med antalet under första veckan, men är fortfarande lägre än under de flesta tidigare veckor i mars och april.

Antal varsel under andra veckan i maj ökade jämfört med antalet under första veckan, men är fortfarande lägre än under de flesta tidigare veckor i mars och april. Totalt har 4 500 personer varslats i Sverige under första halvan av maj, varav 1 450 i Västra Götaland. Under april varslades 26 800 personer i Sverige, varav 4 600 i Västra Götaland. Motsvarande siffror för mars var 42 400 respektive 7 000 personer.

Liksom under april har flest varsel så här långt i maj lagts i tillverkningsbranschen. Av de 4 500 personerna som varslats i maj har cirka 1 100 varslats i tillverkningsindustrin, det vill säga 25 procent. Näst flest varsel har lagts inom verksamheter inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik (15 procent) följt av uthyrning, fastighetsservice, resetjänster med mera (13 procent).

Nästan 8 procent öppet arbetslösa i Västra Götaland

Totalt är 68 300 personer i Västra Götaland öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 7,8 procent av arbetskraften (jämfört 6,6 procent i slutet av februari och 6,9 procent i slutet på mars).

Störst procentuell ökning av arbetslösheten är det fortsatt för de yngre åldersgrupperna (<30 år). Andelen arbetslösa av arbetskraften i åldersgruppen har ökat från 7,4 procent i början på mars till 9,4 procent. Det motsvarar en ökning av antalet arbetslösa med totalt cirka 4 500 personer.

Strömstad tillsammans med flera kommuner runt Göteborg som Partille, Öckerö och Härryda har haft störst procentuell ökning av arbetslösheten. Om man bortser från Strömstad, som numera har en högre arbetslöshet (8,1 procent ) än Västra Götalandssnittet, har övriga kommuner som haft högst procentuell ökning en lägre andel arbetslösa än genomsnittet för Västra Götaland.

 

Profilbild av Katarina Ahlin

Katarina Ahlin

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad: