Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetslöshet och varsel v 22

Publicerad:

8 600 personer varslats i Sverige till och med 29 maj, varav 2 200 i Västra Götaland, och den största andelen av dessa finns inom tillverkningsbranschen. Totalt är 70 000 personer öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 8 procent av arbetskraften i Västra Götaland.

8 600 personer varslats i Sverige till och med 29 maj, varav 2 200 i Västra Götaland. Det är betydligt högre än under maj förra året, då varslades 4 900 personer i Sverige totalt under maj, varav 450 i Västra Götaland. Men antalet nya varsel har minskat jämfört med mars och april i år då 42 400 respektive 26 800 personer varslades i Sverige. Motsvarande siffror för Västra Götaland är 7 000 respektive 4 600. 

Liksom under april har flest varsel i maj lagts i tillverkningsbranschen, 20 procent av de som varslats under maj i Sverige jobbar inom tillverkningsindustrin. Näst flest varsel har lagts inom Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik (15 procent) följt av Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster mm (14 procent) och Transport och magasinering (13 procent).

Interaktiv varselstatistik

Nu 70 000 arbetslösa i Västra Götaland

Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 22 (25/5 - 31/5) med 830 personer, vilket är ungefär som de senaste veckorna men lägre än under veckorna 14-19. Totalt är 70 000 personer i Västra Götaland öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 8 procent av arbetskraften (jämfört 6,6 procent i slutet av februari, 6,9 procent i slutet på mars och 7,5 procent i slutet på april).

Störst procentuell ökning av arbetslösheten är det fortsatt för de yngre åldersgrupperna (<30 år). Andelen arbetslösa av arbetskraften i åldersgruppen har ökat från 7,4 procent i början på mars till 9,8 procent. Det motsvarar en ökning av antalet arbetslösa med totalt cirka 5 400 personer.

Strömstad hårt drabbat

Strömstad tillsammans med flera kommuner runt Göteborg som Härryda, Mölndal och Partille har haft störst procentuell ökning av antalet arbetslösa jämfört med början av mars. I Strömstad har antalet arbetslösa ökat med hela 46 procent. I Strömstad är andelen arbetslösa nu 8,4% vilket är högre än genomsnittet för Västra Götaland (8 procent).

De övriga kommunerna som haft högst procentuell ökning av antalet arbetslösa, har fortfarande en lägre andel arbetslösa som procent av arbetskraften än Västra Götalandgenomsnittet.

Arbetsmarknadsläget

VGR:s information om stöd till näringsliv och samarbetspartner med anledning av Covid-19

Profilbild av Katarina Ahlin

Katarina Ahlin

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: