Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetslöshet och varsel v 27

Publicerad:

Till och med den 26:e juni har 10 700 personer i Sverige varslats, varav 2 200 i Västra Götaland. Totalt är 74 800 personer öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 8,5 procent av arbetskraften i Västra Götaland.

Till och med den 26:e juni har 10 700 personer i Sverige varslats, varav 2 200 i Västra Götaland. Det är något högre än antal varslade i maj, men lägre än mars- och aprilnivåerna. Totalt under maj varslades 8 600 personer i Sverige varav 2 200 personer i Västra Götaland. Under mars och april varslades 42 400 respektive 26 800 personer i Sverige varav 7 000 respektive 4 600 i Västra Götaland.

Liksom under april och maj har flest varsel så här långt juni lagts i tillverkningsbranschen, ca 36 procent av de som varslades i Sverige jobbar inom tillverkningsindustrin. Näst flest varsel har lagts inom Transport och magasinering följt av Informations- och kommunikationsverksamhet.

Interaktiv varselstatistik

400 arbetslösa till i Västra Götaland

Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 26 (22/6 - 28/6) med 400 personer, vilket är den minsta ökningen sedan mars, dvs innan den stora ökningen startade. Dock är den totala ökningen i juni så här långt något högre än den totala ökningen i maj. Totalt är 74 800 personer i Västra Götaland öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 8,5 procent av arbetskraften (jämfört 6,6 procent i slutet av februari och 6,9 procent i slutet på mars).

Störst procentuell ökning av arbetslösheten är det fortsatt för de yngre åldersgrupperna (<30 år), men den kraftiga ökningen i den yngsta åldersgruppen (<25 år) under de senaste veckorna har dämpats den senaste veckan. Totalt har antalet arbetslösa under 30 år ökat med ca 7 700 personer och andelen arbetslösa av arbetskraften i åldersgruppen är nu 10,9 procent.

Strömstad hårt drabbat

Strömstad tillsammans med flera kommuner runt Göteborg som Härryda, Partille och Mölndal har haft störst procentuell ökning av antalet arbetslösa jämfört med början av mars, i Strömstad har antalet arbetslösa ökat med hela 53 procent. I Strömstad är andelen arbetslösa nu 8,8% vilket är högre än genomsnittet för Västra Götaland (8,5 procent). De övriga kommunerna som haft högst procentuell ökning av antalet arbetslösa, har fortfarande en lägre andel arbetslösa som procent av arbetskraften än Västra Götalandgenomsnittet.

Arbetsmarknadsläget

VGR:s information om stöd till näringsliv och samarbetspartner med anledning av Covid-19

Profilbild av Katarina Ahlin

Katarina Ahlin

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: