Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetslöshet och varsel v 33

Publicerad:

Under de två första veckorna i augusti har 800 personer varslats i Sverige, varav 80 i Västra Götaland. Under juli varslades här cirka 500. Totalt är 78 100 personer i Västra Götaland öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 8,8 procent av arbetskraften, jämfört 6,6 procent i slutet av februari.

Under de två första veckorna i augusti har 800 personer varslats i Sverige, varav 80 i Västra Götaland. Under juli varslades cirka 3 600 personer i Sverige varav knappt 500 i Västra Götaland.

Det är betydligt färre än under de senaste månaderna men högre än juli förra året då, då det varslades 2 600 personer i Sverige varav 230 i Västra Götaland. Sedan mars har knappt 17 000 personer varslats i Västra Götaland, jämfört med totalt 93 500 personer i Sverige.

Så här långt i augusti har flest personer varslats i Tillverkningsbranschen, medan under juli blev flest personer varslade inom Transport och magasinering (18 procent) och byggbranschen (18 procent). Under perioden april – juni varslades flest inom Tillverkningsbranschen men totalt under tiden mars-juli har flest varsel lagts inom Hotell och restaurangbranschen.

Interaktiv varselstatistik

Minskning av arbetslösheten

Arbetslösheten i Västra Götaland minskade under vecka 33 (10 augusti – 16 augusti med 240 personer. Det är första gången som arbetslösheten totalt minskade under en vecka sedan krisen startade i mitten av mars. Under sommaren har den snabba ökningen av antalet arbetslösa som var under större delen av våren tydlig stannat av, och det har under de senaste veckorna varit relativt små ökningar som nu t.o.m. blivit en liten minskning. Även i Sverige minskade antalet arbetslösa under vecka 33.

Totalt är 78 100 personer i Västra Götaland öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 8,8 procent av arbetskraften, jämfört 6,6 procent i slutet av februari. I Sverige har under samma period andel arbetslösa ökat från 7,4 procent till 9,2 procent. Antalet arbetslösa har i Västra Götaland ökat med 20 700 personer sedan början av mars.

Störst ökning av arbetslösheten har det varit i de yngsta åldersgrupperna (<30 år). Andelen arbetslösa av arbetskraften i åldersgruppen är nu 11,2 procent, jämfört med 7,4 procent i början av mars.

Arbetsmarknadsläget

VGR:s information om stöd till näringsliv och samarbetspartner med anledning av Covid-19

Profilbild av Katarina Ahlin

Katarina Ahlin

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: