Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetslöshet Västra Götaland v 15

Publicerad:

Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 15 (6/4 - 12/4-2020) med 1 400 personer. Det var en mindre ökning än veckan innan då antalet ökade med 2 800 personer, men betydligt fler än under de första veckorna i mars.

Under 2018/2019 var mars/april en period när antalet arbetslösa minskade. Totalt är 62 700 personer i Västra Götaland öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 7,2 procent av arbetskraften (jämfört 6,6 procent i slutet av februari).

Högst ökning av unga arbetslösa

Störst procentuell ökning av arbetslösheten var det för de unga (under 30 år), där antalet arbetslösa ökat med cirka 14 procent från cirka 14 900 första halvan av mars till 17 000 i början av april. Det motsvarar en ökning av andelen arbetslösa som andel av arbetskraften i åldersgruppen från 7,4 procent till 8,4 procent.

Kommunerna med störst ökning 

Strömstad tillsammans med flera kommuner runt Göteborg som Öckerö, Partille, Tjörn och Härryda har haft störst procentuell ökning av arbetslösheten. De har dock fortfarande en lägre andel arbetslösa än genomsnittet för Västra Götaland. I Strömstad har t.ex. arbetslösheten ökat från 5,5 procent av arbetskraften i slutet av februari till 6,5 procent i början av april.

I kommunerna med högst arbetslöshet i Västra Götaland har inte arbetslösheten ökat lika mycket under perioden, i vissa kommuner som t.ex. Åmål och Bengtsfors har den till och med minskat något.

Arbetsmarknadsläget

VGR:s sida med samlad information och åtgärder kring coronasmittans effekter på näringslivet

Profilbild av Katarina Ahlin

Katarina Ahlin

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad: